Slabo vreme v ZDA ponagajalo tudi Baracku Obami

Svet

Snežno neurje, ki je danes zajelo severovzhod ZDA, je pokvarilo potovalne načrte tudi predsedniku ZDA Baracku Obami, ki je moral iz Bele hiše do zračne baze Andrews na pot proti Južni Afriki s kolono osebnih vozil namesto s helikopterjem.

Severovzhod ZDA je zajelo zimsko neurje s snegom, zaradi česar je bil let s helikopterjem do letališča v Marylandu manj varen kot vožnja z avtomobili. Z Obamo in družino so na pogrebno slovesnost za pokojnim Nelsonom Mandelo v Južno Afriko poleteli tudi nekdanji predsednik ZDA George Bush, njegova soproga Laura Bush in nekdanja državna sekretarka Hillary Clinton.

 

Busheva sta zaradi slabega vremena, ki je pred dnevi delalo težave v Teksasu, v Washington pripotovati že dan prej. Nekdanji predsednik Bill Clinton in njegova hčerka Chelsea težav z vremenom nimata, ker potujeta v Južno Afriko naravnost iz brazilskega Rio de Janeira. V Južno Afriko odhaja tudi nekdanji predsednik Jimmy Carter, od vseh nekdanjih še živih predsednikov ZDA pa ne bo le Georgea Busha starejšega, ki je za tako dolgo pot prešibkega zdravja.

Preostala Amerika pa se te dni ubada s snegom in ledenimi cestami. Že v nedeljo je bilo odpovedanih 2800 poletov, največ z letališča Dallas Fort Worth v Teksasu, kjer je v petek zaradi vremena obtičalo 400 potnikov. Do nedelje so jih večinoma razvozili, razen okoli 600.

Neurje se je iz osrednjega dela ZDA pomaknilo proti severovzhodu in povsod povzroča večje ali manjše težave. V New Yorku le malce dežuje, v Philadelphii pa je zapadlo veliko snega, ki je oviral letalski promet in povzročil nekaj verižnih trčenj na avtocestah, sicer brez smrtnih žrtev.

Slabo se godi prebivalcem Virginije, ki se ubadajo z ledenim dežjem, v Delawaru sneži, podobno slabe razmere pa se v torek obetajo New Yorku, Massachusettsu in drugim delom Nove Anglije. Sneži tudi po delih Arizone, Iowe, Utaha in Wisconsina.