Za strmoglavljenje helikopterja ni bila kriva tehnična napaka

Svet

Preiskovalci tragičnega strmoglavljenja policijskega helikopterja na pub v Glasgowu, ki je konec novembra zahtevalo devet življenj, niso odkrili dokazov, da bi nesrečo povzročila tehnična napaka. Britanska agencija za letalske nesreče AAIB je danes sporočila, da vzrok nesreče tako še naprej ostaja neznan.

Helikopter je 29. novembra strmoglavil na pub Clutha v središču Glasgowa, pri tem pa so umrli vsi trije člani posadke ter šest obiskovalcev puba. AAIB ni odkrila dokazov o tehničnih težavah motorja ali menjalnika, pri agenciji pa so dodali, da so bili vsi pomembni sestavni deli prisotni, ko je helikopter strmoglavil na pub, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Helikopter je med drugim imel še 95 litrov goriva v času nesreče, vidljivost je bila dobra, vetrovi pa šibki, so dodali pri AAIB. Helikopter sicer ni imel črne skrinjice in je po predpisih tudi ni potreboval, a bodo preiskovalci sedaj preiskali ostale sisteme, ki so beležili morebitne napake, prav tako pa tudi zvočne in video posnetke. Po navedbah prič je bilo slišati glasen hrup tik preden je helikopter sunkovito strmoglavil.

Lani je bilo sicer 1100 helikopterjev tega tipa Eurocopter EC135, ki jih je proizvajalec prodal skoraj 300 strankam, začasno prizemljenih iz varnostnih razlogov, potem ko so bile odkrite razpoke na rotorjih petih helikopterjev. Podjetje Eurocopter pa vztraja, da je malo verjetno, da je tovrstna razpoka povzročila nesrečo v Glasgowu.