Na Marsu odkril ostanke sladkovodnega jezera

Svet

Rover Curiosity ameriške vesoljske agencije Nasa je na suhi površini Marsa prvič odkril ostanke sladkovodnega jezera, so danes sporočili znanstveniki. Rover sicer ni odkril vode, a testi in kemične analize kamenja kažejo, da je jezero nekoč omogočalo pogoje za življenje mikrobov, morebiti nekje pred 3,6 milijarde let.

Kamenje v izsušenem jezeru je namreč vsebovalo sledi ogljika, vodika, kisika, dušika in žvepla ter "bi lahko omogočalo pogoje za enostavno mikrobno življenje," so znanstveniki zapisali v poročilu, objavljenem v znanstveni reviji Science. Majhne bakterijske življenjske oblike namreč pod istimi pogoji obstajajo tudi na Zemlji, ponavadi pa jih najdemo v jamah in v morju v hidrotermalnih izvirih.

"Prvič smo dejansko našli kamenje na Marsu, ki dokazuje obstoj jezer. Jezera pa so idealno okolje za razvoj mikrobnega življenja," je soavtor poročila Sanjeev Gupta povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. Čeprav v teh kamnih niso našli življenja, je Gupta dejal, da je rover vrtal v muljnjak in peščenjak ter naletel na glinaste minerale, kar pa nakazuje na stik z vodo.

Najdeni peščenjak je prav tako podoben tistemu, ki ga na Zemlji najdemo v rekah, zaradi česar znanstveniki ugibajo, da se je v to jezero nekoč stekala reka. Raziskovalci so sicer dokaze o obstoju vode odkrili že drugod na površini Marsa, ugotovitve pa so močno namigovali na to, da so na Marsu nekoč obstajala jezera, še poroča AFP.

kardinal |  09 .12. 2013 ob  23: 09
To je samo 3,59999 milijarde let preden je bogec ustvaril svet vesolje in prve štiri človečke-