SE SPLOH ZAVEDAMO, KAJ JE STEKLO V MORJE PRI ŽUSTERNI? Takšno onesnaženje je lahko tudi življenjsko nevarno!

Koper

Nad plažo v Žusterni še vedno visi rdeča zastava, ki so jo izobesili v petek. Rezultati analize vzorcev vode so sicer nekoliko boljši kot prejšnje dneve, a voda še vedno ni primerna za kopanje. V njej je preveč bakterij in virusov, ki lahko povzročijo bolezni, tudi življenjsko nevarne, zato ob tem na koprski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje pozivajo vse, ki kažejo znake okužbe in so se kopali na tem območju, da se zglasijo v njihovi ambulanti.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vzorce vode v Žusterni in na Moletu analizira vsak dan. Nedeljski rezultati so bili nekoliko boljši kot pretekle dni, vendar še vedno niso v mejah normale, ki bi dovoljevala, da bi se lahko ljudje kopali brez nevarnosti za svoje zdravje, nam je povedal predstojnik NIJZ Koper Milan Krek.

"V morju pri Žusterni je povečano število bakterij, ki se sicer nahajajo v črevesju, kar pomeni, da gre dejansko za onesnaženje vode s človeškimi odpadki, po domače rečeno z drekom," je bil jasen Krek. "V vodi imamo nabor patoloških bakterij z območja, kjer se je zbirala odpadna voda, verjetno velikosti ene krajevne skupnosti ali še več, na tem območju pa so zelo različni ljudje – lahko so turisti oz. morda ljudje iz krajev, kjer imajo salmonelo, lahko so tudi prenašalci hepatitisa A in tako naprej," našteva in opozarja, da so to bakterije, ki povzročajo bolezni, zato niso primerne, da so v kopalni vodi, ker jo v določeni količini tudi popijemo, posledično pa ta kopalna voda pride v črevesje.

Krek poziva vse, ki kažejo znake okužbe in so se kopali na območju onesnaženja, da se zglasijo v koprski ambulanti NIJZ.

Vedno preverite, kakšno je morje

Kopanje v morju je sicer vedno rizično, ker so bakterije vedno prisotne. Če so te vrednosti nad določeno mejo, kopanje odsvetujejo. "Kopalne vode je težko najti, da bi bile popolnoma čiste, zato je treba biti vedno pozoren. Potrebno je pogledati, v kakšno vodo greš: ali je ta voda zelena, ali smrdi, ali ima čuden videz ... Če je vse to nekje prisotno, potem je boljše, da se odpravite na pijačo kot pa na kopanje, ali pa da izberete drugo kopališče," svetuje Krek, ki pojasnjuje, da ima vsako urejeno kopališče informacijsko tablo, kjer lahko preverite teste vode.

Lahko gre za življenjsko nevarno bolezen

Zaradi zdravstvenih težav, ki bi lahko bile posledica kopanja v Žusterni, se je na NIJZ obrnilo ogromno število ljudi. Kot nam je povedal Krek, jih je veliko poklicalo, bistveno manj pa upoštevalo napotek, da naj pridejo v njihovo ambulanto v Kopru, saj lahko le na tak način ugotovijo, s katerimi bakterijami ali virusi so se okužili, kar je pomembno za nadaljnje zdravljenje. Da se zglasijo pri njih, je pomembno tudi z epidemiološkega vidika, da lahko preučijo, kje, zakaj in kako je prišlo do bolezenskega stanja.

Po naših informacijah je vsaj 16 ljudi poiskalo zdravstveno pomoč zaradi težav, ki jih povezujejo s kopanjem v onesnaženi vodi. Po besedah Kreka so na NIJZ obravnavali težave s slabostjo, krči v trebuhu, bruhanjem, vnetimi ušesnimi sluhovodi, težav z drisko je bilo malo.

"Kadar pride do teh simptomov, je potrebno iti k zdravniku. Zadeva lahko postane nevarna tudi za življenje," opozarja Krek. "Tudi če bi se šele čez kakšen mesec dni bolj slabo počutili, ne smete pozabiti, da ste plavali v človeških odpadkih in ste se lahko okužili."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  07 .08. 2019 ob  09: 13
Kdo ve kaj nam je vse Luka spustila v morje v teh letih. Ko jadram mimo Luke večkrat vidim, kako spirajo premogov prah naravnost v morje.