FEKALIJE V ŽUSTERNI: Vzorci morja v analizo, rdeča zastava najmanj do ponedeljka, brezplačno na voljo bazen

Koper

Sinoči smo prejeli na uredništvo elektronsko sporočilo družine iz Kopra, ki nas je obvestila, da so ob kopališču v Žusterni zaznali močan vonj po fekalijah. Posebej močan naj bi bil vonj okoli 20. ure, zato so poleg nas obvestili tudi okoljskega inšpektorja, Marjetico Koper in Nacionalni inštitut za javno zdravje. Inšpektor se je hipoma že zjutraj odzval, kmalu zatem pa so tudi uradno sporočili, da je morje onesnaženo s fekalijami, zaradi česar so prepovedali kopanje. Od danes zjutraj je na kopališču izobešena rdeča zastava, na uredništvo pa smo prejeli še več sporočil zaskrbljenih bralcev.

Kot so nam povedali bralci, je morska voda ne samo zaudarjala, temveč naj bi v njej opazili tudi fekalije. Po kanalizaciji naj bi zaudarjale mokre brisače, kopalke in lasje.  Kot so zjutraj potrdili na Facebook profilu koprskega župana Aleša Bržana, so se v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje, izlile odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije. Koprski zavod za šport je na kopališču izobesil rdečo zastavo, prepovedal kopanje v morju, vsem pa omogočil brezplačno kopanje na bazenu.

Poklicali smo novega direktorja koprskega zavoda za šport Duška Madžarovića, ki nam je potrdil, da ga okrog 10. ure dopoldne poklical inšpektor z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki mu je povedal, da se nahaja v Žusterni. "Šele takrat sem izvedel za dogodek," nam je povedal Madžarović, ki je takoj odšel na kraj. Kot je dejal, so izobesili rdečo zastavo, čeprav ob njegovem prihodu pene v morju ni bilo več. "Inšpektor je vzel vzorce vode na treh različnih krajih. Rezultati analize bodo znani v ponedeljek, zato bo do takrat izobešena rdeča zastava. Bo pa do ponedeljka kopanje v bazenu brezplačno za vse," je za naš portal povedal Madžarović.

Duško Madžarović

Po njegovih besedah je koprska Marjetica takoj zjutraj tudi opravila sanacijo hudournika. Iz MO Koper pa so vmes sporočili, da so si na terenu dopoldne ogledali predstavniki Mestne občine Koper, Javnega zavoda za šport MOK, Nacionalnega inštituta za javno zdravje – Območna enota Koper in Marjetice Koper ter ugotovili, da je šlo za manjši izpust fekalnih voda, ki se je zgodil v okviru čiščenja zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika.

Vzrok za zamašitev je bil večji tekstilni predmet, ki so ga uporabniki odvrgli v kanalizacijski sistem. Naslednje tri dni bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Kopru na treh lokacijah po navodilu Agencije RS za okolje izvajal analize kakovosti kopalne vode, in sicer neposredno na izlivu, na kopališču v Žusterni (ob otroškem bazenu) in na Moletu.

Ob tem z občine pa pozivajo občanke in občane, naj v kanalizacijski sistem ne mečejo predmetov, ki tja ne sodijo.

Smo pa prejeli več sporočil zaskrbljenih občanov v uredništvo, ki navajajo, da naj bi se smrad čutil že najmanj dva tedna. Stanje naj bi bilo nemogoče, predvsem v večernem času. Pismo še navaja, da so se kopalci sicer spraševali, kaj se dogaja, je v sporočilu, ki smo ga prejeli zapisala bralka (njene podatke hranimo v uredništvu) in dodala:

"To pišem v imenu več stalnih uporabnikov plaže v Žusterni. Ker vemo, kaj fekalije lahko povzročijo organizmu, bi bilo dobro, da o resnosti zadeve natančno in nemudoma obvestijo javnost. Pa tudi o ukrepih za naprej in kako bo škoda sanirana."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  02 .08. 2019 ob  21: 03
14
Garant je Jelinčič pojedel nekaj slabega....
Tine |  02 .08. 2019 ob  19: 33
13
In zakaj Marjetica Koper ni obvestila o izlivu kanalizacije takoj, ko je za to izvedela? Zakaj so zadevo skrivali in pustili, da se ljudje kopajo v morju, onesnaženi s fekalijami? Kdo bo za to odgovarjal?
Tine |  02 .08. 2019 ob  19: 30
V morju je dr*k, ker je direktor Marjetice ena velika fonja
vseved |  02 .08. 2019 ob  18: 17
@ Komunisti.. , upam , da jo ignoriraš.
Komunisti, povsod so |  02 .08. 2019 ob  16: 53
-4
Rdeča zastava je bila vedno sinonim za sra.nje.