DELNI REZULTATI NISO OPTIMISTIČNI: Še naprej odsvetujejo kopanje v Žusterni in na mandraču Molet

Koper

Z Agencije RS za okolje (Arso) so danes sporočili, da zaradi fekalnega onesnaženja še naprej odsvetujejo kopanje v morju na kopališču v Žusterni pri Kopru in na mandraču Molet. Delni rezultati vzorčenja kopalnih voda so pokazali, da so za petkrat presežene vrednosti bakterije escherichia coli na izlivu kanala v morje, na samih kopališčih pa ne.

"Vendar zaradi previdnosti, pa tudi zaradi vonja po fekalijah, ki je bil prisoten ob današnjem vzorčenju, še naprej odsvetujemo kopanje na kopališčih Žusterna in Mandrač Molet," so zapisali na Arsu. Rezultati so delni zato, ker se bakterija escherichia coli razvija hitreje kot intestinalni enterokok in podatkov za to bakterijo še nimajo. Dobili jih bodo predvidoma v nedeljo.

Sicer je onesnaženje povzročilo petkovo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje. Šlo je za zelo majhne količine fekalne vode, a je koprski javni zavod za šport kljub temu na kopališčih takoj izobesil rdečo zastavo. Zavod v vmesnem času kopalcem omogoča brezplačno uporabo bazena. Do izlitja fekalnih voda je prišlo med čiščenjem zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika. Vzrok za zamašitev je bil večji tekstilni predmet, ki so ga uporabniki odvrgli v kanalizacijski sistem.

Po informacijah Radia Slovenija je nekaj otrok, ki so se v minulih dneh kopali v Žusterni, imelo težave z bruhanjem in diarejo. Da bi ugotovili, ali so dogodki med seboj povezani, so starše pozvali, naj se obrnejo na koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  04 .08. 2019 ob  11: 16
Spoštovane krajanke, krajani, uporabniki kopališča Žusterna!

Presenečen in obenem razočaran sem ob obvestilu o onesnaženju na kopališču. Minulo sredo, ko sta me tajnica in krajanka KS Žusterna okoli 14. ure obvestila o izlivu fekalne vode v meteorne odtoke, sem o tem takoj obvestil g. Šuca na MOK in dežurnega na Marjetici. Tam so mi zagotovili, da bodo takoj poskrbeli za sanacijo. Še isti dan, ob 18. uri, mi je dežurna oseba na Marjetici zagotovila, da so izlitje sanirali. Zvečer sem poklical krajanko, ki me je obvestila o izlitju, ta pa mi potrdila, da se odplake še vedno iztekajo v kanal. Sklepal sem, da so odgovorne institucije težavo odpravile, zato me današnje javno obvestilo še posebej preseneča. Poklical sem župana MOK, ki mi je povedal, da je bil o vsem skupaj obveščen šele danes iz medijev, zavzel pa se je za čim prejšnjo sanacijo trenutnega stanja, da bo kopališče spet na voljo vsem občanom in obiskovalcem.


Igor Čurin
Predsednik KS Žusterna, Koper 2. 8. 2019
td |  03 .08. 2019 ob  21: 40
11
"Sicer je onesnaženje povzročilo petkovo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje. " MA KOGA LAŽNIVCI FARABATEjQuery1123014255483740864983_1564861131631 Tisti, ki kolesarimo ali tečemo tam mimo vemo, da že MESECE smrdi po fekalijah, prav grozno pa mesec ali dva ..... kakšno petkovo izlitje, da vas ni sram tako lagat. Mi je samo žal, da nisem sam kaj javil, ker sem kot večina vedno računal, saj bo "nekdo" že javil....