SDS, NSi in SLS vložile interpelacijo zoper ministra Viranta

Opozicijske SDS, SLS in NSi so na predlog slednje danes v DZ vložile interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta. Interpelacijo bodo predstavile na današnji novinarski konferenci. Očitki Virantu so povezani z ukrepi na področju javne uprave in lokalne samouprave, očitajo mu tudi oškodovanje proračuna.

SDS, NSi in SLS Virantu očitajo škodovanje občinam z zmanjševanjem sredstev in namero njihovega združevanja. Obenem mu oporekajo oškodovanje državnega proračuna, pri čemer kot primer izpostavljajo nepojasnjene okoliščine glede letalskih vozovnic. Očitki gredo tudi na račun po njihovi oceni škodljivih sporazumov s sindikati.

Glavne točke interpelacije usklajene že pred enim mesecem

Opozicijske stranke so se o glavnih točkah interpelacije, ki pa naj bi jo v zadnjem hipu še nekoliko razširile, uskladile že pred dobrim mesecem. SLS je sicer opozorila, da je interpelacijo treba vložiti čim prej, a so v NSi in SDS sklenili počakati z njeno vložitvijo na "primeren politični trenutek".

Že na prihajajočo redno sejo DZ je namreč uvrščena razprava o interpelaciji zoper ministra za finance Uroša Čuferja in tako ni več nevarnosti, da bi poslanci o delu in odgovornosti obeh ministrov odločali na isti seji.

Minister Virant je že večkrat dejal, da se bo priprave na interpelacijo lotil z vso resnostjo in odgovornostjo. Po njegovem mnenju bo šlo zlasti za soočenje političnih konceptov, ob čemer dvomi, da bi njegova čvrsta stališča uspeli spremeniti.

Interpelacija zoper Viranta je druga vložena v času vlade Alenke Bratušek in 32. od sprejema slovenske ustave. Od teh sta bili dve vloženi še pred ustanovitvijo 90-članskega DZ. V nekaterih primerih do glasovanja oz. zagovora ministra iz različnih razlogov sploh ni prišlo, sicer pa so se najpogosteje morali pred poslanci zagovarjati prav ministri za notranje zadeve.

Predsednik državnega zbora po poslovniku DZ interpelacijo takoj pošlje ministru, na katerega se nanaša, in vsem poslancem. Hkrati določi ministru rok za odgovor, ki ne sme biti krajši od 15 dni in ne daljši od 30 dni.

Odgovor ministra na interpelacijo predsednik DZ takoj pošlje vsem poslancem. DZ razpravlja in odloča o interpelaciji najkasneje na prvi naslednji seji po prejemu odgovora ministra, če so poslanci dobili odgovor na interpelacijo najmanj 15 dni pred sejo, oziroma na prvi naslednji seji po preteku roka za odgovor na interpelacijo, če ta v tem roku ni bil dan.