Jutri predvidoma vložena interpelacija zoper Viranta

Opozicijske stranke SDS, SLS in NSi bodo na predlog slednje predvidoma v torek v DZ vložile interpelacijo o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Gregorja Viranta. Interpelacijo naj bi v torek dopoldne tudi predstavile na novinarski konferenci.

Interpelacija zoper Viranta, za katero je pobudo dala NSi, je plod usklajevanja opozicijskih strank.

Po doslej znanih informacijah Virantu očitajo škodovanje občinam z zmanjševanjem sredstev in namero združevanja, oškodovanje državnega proračuna, pri čemer kot primer izpostavljajo nepojasnjene okoliščine glede letalskih vozovnic, nazadnje pa gredo očitki še na račun škodljivih sporazumov s sindikati.

Opozicijske stranke so se o glavnih točkah interpelacije, ki jim zadnji hip utegnejo morda dodati še kakšno, uskladile že sredi oktobra. A so v NSi in SDS sklenili počakati z njeno vložitvijo na "primeren politični trenutek".

V središču pozornosti je namreč sedaj obravnava proračuna za prihodnji dve leti, že na prihajajoči redni seji DZ pa se bo pred poslanci verjetno zagovarjal minister za finance Uroš Čufer. Interpelacijo zoper njega je vložila SDS. Del opozicije medtem namiguje na pripravo tretje interpelacije. Zanjo je po njihovem mnenju zrel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik.