ROBERT RAKAR, DIREKTOR PRIMORSKE GOSPODARSKE ZBORNICE: "Ljudje so še najbolj varni na delovnih mestih"

Koper

Sindikati v panogah, ki nadaljujejo z delom, opozarjajo na izpostavljenost delavcev ob širjenju koronavirusa in pozivajo k ustreznim zaščitnim ukrepom. Nekateri sindikati si prizadevajo tudi, da bi delavci ostali doma. A kot pravi direktor Primorske gospodarske zbornice Robert Rakar, so se v številnih podjetjih na krizne razmere pripravili veliko pred krizo in celo bolje, kot to od njih pričakuje država.

Robert Rakar, direktor Primorske gospodarske zbornice

Sindikat delavcev prometa in zvez je pozval, naj ljudje na pošto ne hodijo opravljat nenujnih storitev, sindikat živilske industrije pa poziva k ustreznim zaščitnim ukrepom. V sindikatu Skei v Gorenju želijo, da bi delavci ostali doma. S težko situacijo se spopadajo tudi zaposleni v enem izmed proizvodnih podjetij na Obali, o čemer smo poročali včeraj.

Kot pravi Robert Rakar, direktor Primorske gospodarske zbornice, so se v številnih podjetjih pripravili na krizne razmere veliko pred tem in bolje, kot to od njih pričakuje vlada z uredbami ali NIJZ. "Namreč, tudi danes ni napisano in specificirano, katere stvari morajo biti zagotovljene, da bi delodajalec lahko po neki ček listi obkljukal, kaj je tisto, da lahko zadosti varnostnim zahtevam," pojasnjuje in dodaja, da je z državne strani zapisano samo, da so delodajalci dolžni zagotoviti ustrezne razmere.

"Kot zbornica smo naslovili na ministrstvo in NIJZ željo, da naredijo to ček listo, da specificirajo, kaj je tisto, kar je z zdravstvenega vidika primerno, da bomo imeli po celi državi vsi enake razmere," še pravi.  

"Noben delodajalec, verjemite mi, ne bo tukaj šparal"

"Bom pa dal eno provokativno izjavo, pa naj se ljudje stresejo. Občutek imam, da so ljudje še najbolj varni na delovnih mestih. Vsakemu delodajalcu je v velikem interesu, da ima zdrave zaposlene. Največjo izgubo ima, če mora podjetje zapreti zato, ker so mu delavci zboleli. Firma posledično ne obratuje in plačuje stoodstotno bolniško," je svoje mnenje delil Rakar, ki meni, da je interes vseh delodajalcev, da imajo čim več zaščitne opreme.

"Ampak problem je, da te zaščitne opreme v zadostnih količinah trenutno ni, ker je nimajo kje kupiti. A v dnevu ali dveh bo na voljo dovolj vsega in noben delodajalec, verjemite mi, ne bo tukaj šparal, absolutno nobeden."

Kobajagi dopust ali kobajagi počitnice

Kot pravi direktor Primorske gospodarske zbornice, so ljudje na delovnih mestih pod nekim režimom, če so doma, pa tega ni: "Se veselo družijo, torej imajo kobajagi dopust ali kobajagi počitnice. In tam je veliko večja nevarnost prenosa kakršnegakoli virusa kot pa na delovnem mestu, ker so ljudje v nekem režimu, ker morajo delati, je nek tempo." Pri tem ne vidi razloga, zakaj ne bi delo potekalo naprej, v kolikor obstaja možnost in se pri tem zagotovijo standardi.

"Vsak delodajalec zaenkrat po svojem občutku zagotavlja maksimalno varnost, ki jo lahko. Če je ta občutek za nekoga dovolj dober ali ne, je stvar percepcije. Nedvomno smo vsi v neki psihozi zaradi splošnega stanja," pravi Rakar, ob tem pa opozoril ne še eno anomalijo: "Če se ljudje počutijo slabo ali imajo simptome, zakaj se ne avtoizolirajo in grejo vseeno delat? Kje je pa ta del odgovornosti?"

Bomo imeli reprizo gospodarske krize iz leta 2008?

Po mnenju Rakarja bo epidemija novega koronavirusa slabo vplivala na gospodarstvo, saj letos ne bomo dosegli nobene gospodarske rasti, verjetno bomo padli celo v recesijo, marsikatero podjetje bo primorano zaprti svoja vrata, v zelo težki situaciji bodo samozaposleni. "Verjetno bomo imeli podobno stanje, kot smo ga imeli v krizi pred 12 leti. Škoda v gospodarstvu bo ogromna, kako se bomo iz tega pobrali, je tudi odvisno od tega, kako močno državo bomo imeli in koliko bo država razumela, da brez podpore gospodarstvu ne bo šlo."

Ko se bodo te izredne razmere končale, pričakuje, da se bo pojavil finančni krč in verjetno tudi konkretna plačilna nedisciplina. Na vprašanje, ali bo kriza hujša kot leta 2008, pa odgovarja: "Kako globoke posledice bo pustilo, ne vemo. Težko je karkoli napovedovati, kaj se bo zgodilo."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  19 .03. 2020 ob  20: 10
Lili, lepo si povedala, tu gre za preživetje podjetij. po možnosti takih, ki bi imeli čimmanjše davke, prispevke, ko je kriza pa naj država pomaga. kdo pa dela dobiček podjetju jQuery112305655709359656591_1584644174459??? na srečo so tudi podjetja, ki svoje zaposlene cenijo in jih pošteno plačajo ter skrbijo za njihovo zdravje. najprej ljudje potem kapital, zdaj pa najprej zdravje !!!!!! in hvala vsem, ki delajo in skrbijo za soljudi!!!!!
Lili |  19 .03. 2020 ob  11: 12
@kokodek
Od kod pa misliš, da bodo delavci dobili plačo? Tudi če država subvenconira del plače, to pomeni, da jo najprej delodajalec nakaže delavcu, nato čaka, da jo država vrne! Tu ne gre za dobičke, idiot, tu gre za preživetje podjetij, zaposlenih, države, evrope, sveta!
kokodek |  18 .03. 2020 ob  20: 20
delavci bi se lahko preselili v službo in delali,delali, delali...da se ne bi izgubil kakšen cent dobička ….seveda bi delali zastonj in iz hvaležnosti, da so na varnem