KAR PRETNAR SVARI ŽE MESEC DNI, SEDAJ PRIZNALI? Virus naj bi se širil tudi aerosolno

Slovenija

Novi koronavirus naj bi se širil le kapljično in s kontaktom. Z njim bi se torej lahko okužili le, če smo v tesnem stiku z obolelim oziroma če se dotaknemo predmeta, na katerem je denimo slina osebe, pozitivne na Sars-Cov-2. Pristojne inštitucije so do sedaj vneto poudarjale, da se ne moremo okužiti, če zgolj stojimo v bližini okužene osebe oziroma 'po zraku'. Na to možnost sicer že dlje časa opozarja mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar, danes pa so nanjo namignili tudi v UKC Maribor. 

Kot so zapisali v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, je sedanje stanje ključno za razvoj dogodkov v naslednjem tednu. Ob tem so nanizali nekaj dejstev o novem koronavirusu, med katerimi je tudi, da se "koronavirus z uradnim imenom Sars-Cov-2 ne prenaša zgolj s kapljično okužbo". Ali to pomeni, da se virus prenaša tudi aerosolno, torej po zraku? V tem primeru bi se lahko okužili tudi med sprehodom po naravi, če bi se nekaj trenutkov pred nami tam sprehodila okužena oseba in zakašljala. Kužne kapljice naj bi namreč v zraku ostale nekaj časa.

Na to možnost sicer že nekaj časa opozarja mikrobiolog dr. Gorazd Janez Pretnar. Kot je povzel ugotovitve kitajskih raziskovalcev, naj bi se virus lahko po zraku širil tudi osem metrov, kapljice pa naj bi na aerosolih v zraku ostale tudi 30 minut. "Prosim, da ne živimo v iluziji, da bo pomlad prinesla olajšanje, ker ga ne bo," še poudarja mikrobiolog, ki navaja, da imajo težave z virusom tudi države, ki imajo blažjo klimo. Prav tako po besedah strokovnjaka ni izključeno, da pri eni osebi pride do ponovne okužbe.

Dr. Gorazd Janez Pretnar

Zahrbtnost novega koronavirusa so izpostavili tudi v UKC Maribor, kjer poudarjajo, da ne gre za navadno gripo in da je Sars-Cov-2 bolj kužen od gripe. Prenašajo ga lahko osebe, ki ne kažejo resnih znakov kakršnekoli bolezni. Virus lahko ostaja aktiven na predmetih, kot so telefoni, kljuke, denarnice ipd., tudi nekaj dni, okužimo pa se lahko tudi s stikom s temi predmeti.

Ob tem so še s prstom požugali ljudem, ki so v samoizolaciji, a vseeno hodijo naokrog: "Ljudje, ki so v samoizolaciji, naj ne hodijo naokoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. Da, tudi take imamo." Kot so še dodali, je od vseh nas odvisno, kam bomo zdrsnili: "Če bomo upoštevali ukrepe za omejevanje širjenja okužbe, bomo zmogli, če jih ne bomo, bomo pokleknili."

Sedanje dogajanje je ključno za razvoj dogodkov v naslednjem tednu. Zato ponavljamo: 1. Ne gre za navadno gripo. 2....

Objavil/a UKC Maribor dne Torek, 17. marec 2020

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  18 .03. 2020 ob  00: 20
bravo bella "bjonda" ! dobro si mu/jim povedala !
Bella |  17 .03. 2020 ob  19: 15
36
Spoštovani prof Pretnar,
pred manj kot mesecem dni ste bil udelezenec sestanka pri Bržanu, na katerem noboden od vas ni imel maske, ne rokavic, niste upostevali distance.. Poleg tega sem takrat napisala, da so fizicni sestanki predpotopna stvar, krizni sestanek bi takrat morali izvesti preko skypa.
Spostovani prof, jaz sem ena navadna ne prevec pametna pisarniska baba pa kljub temu sem ze pred mesecem sledila J korejski TV. Z NULA EUR !!!! je mogoce izvedeti kako se je potrebno obnasati in se uciti na napakah drugih. Nic cenejsega! Ampak ocitno so kljucni ljudje ze tako dolgo in trdno zasidrani v svojih stolckih, da jim je nalo mar zase in drzavljane. Pa brez zamere.