REBALANS LETOŠNJEGA OBČINSKEGA PRORAČUNA JE PODPRT: Novogoriški mestni svetniki se bojijo novega zadolževanja

Goriška

Novogoriški mestni svet je včeraj s 23 glasovi za in nobenim proti podprl predlog rebalansa letošnjega občinskega proračuna. Vendar pa dolga razprava ni kazala na to, da bodo svetniki na koncu predlog podprli, saj se ob velikem upadu prihodkov zaradi epidemije bojijo novega zadolževanja.

Klemen Miklavič

Novogoriški župan Klemen Miklavič jih je opozoril, da bo prilivov v občinski proračun zaradi epidemije in posledično zaprtja številnih dejavnosti v lanskem in tem letu za pet milijonov evrov manj od načrtovanih. To je po besedah novogoriškega župana "največji izpad prihodkov v zgodovini občine".

Ker želijo projekte, ki so sofinancirani iz evropskih sredstev, voditi naprej in jih dokončati, prav tako bi radi zaključili tudi nekatere razvojne projekte, ki jih financirajo iz občinskega proračuna, bo potrebno zadolževanje. Denar iz zadolževanja bo namenjen izključno investicijam. Načrtujejo, da se bodo namesto za načrtovanih 4,5 milijona evrov zadolžili za 7,3 milijona evrov.

Aleš Markočič

Prav na tako "brezglavo početje" so v razpravi opozarjali številni svetniki, največ iz svetniške skupine Povezani (Lista Mateja Arčona in Lista obrti in podjetništva). "V primeru tokratnega rebalansa gre za umetno napihnjen in neuravnotežen proračun. Glede na veljavni proračun se namreč odhodki povečujejo za 4,5 milijona evrov, medtem ko se prihodki zmanjšujejo za 2,5 milijona evrov. To pomeni, da povečujemo minus za kar 6,5 milijona evrov," je dejal vodja svetniške skupine Aleš Markočič.

Menijo tudi, da bo po vsej verjetnosti v prihodnosti ogroženo financiranje velikih in številnih projektov, kot so EPK, dozidava Zdravstvenega doma Nova Gorica, dokončanje poslovno-ekonomske cone Kromberk, komunalna opremljenost zemljišč za stanovanjsko gradnjo in spodbujanje razvoja gospodarstva.

Svetniki so bili zaskrbljeni tudi zaradi po njihovih opozorilih velikega neravnotežja med mestom in podeželjem. Kljub zadolževanju večjih investicij na podeželju, z izjemo vrtca v Grgarju, niso našli v rebalansu, je poudaril svetnik Anton Harej (NSi).

Anton Harej

V svetniški skupini Povezani so zato pripravili nekaj dopolnil, štiri izmed šestih so pozneje svetniki tudi potrdili. Predlagali so tudi področja, s katerih bi sredstva prerazporedili za subvencioniranje obrestnih mer, stroškov zadolževanja za stanovanjske kredite ter za prvo reševanje stanovanjskega vprašanja mladih, za postavitev polnilne postaje za električna kolesa in sofinanciranje izgradnje plezalne stene na Lokvah, dograditev vodovoda v Šmihelu in za sofinanciranje društev s področja socialnega varstva.

Svetniki so podprli tudi predlagane županove amandmaje. Med njimi je bilo tudi uveljavljanje predkupne pravice za nakup dela Mercatorjeve poslovne stavbe sredi Nove Gorice, kjer bi gradili nova stanovanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija