PREPLAH V PRIMORSKI VASI: Je bil poginuli divji prašič okužen z boleznijo nevarno za človeka?

Slovenija

Danes ob 11.34 je občan v naselju Gabrije pri Ilirski Bistrici za hišo našel poginulega divjega prašiča, poroča Uprava za zaščito in reševanje. Po prvih ugotovitvah prašič ni bil ustreljen ali povožen, obstaja pa utemeljen sum, da gre za bolno žival. O dogodku so obvestili Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

"Danes ob 11.38 smo bili s strani Centra za obveščanje RS obveščeni o najdenem poginulem divjem prašiču v občini Ilirska Bistrica. Veterinarsko higienska služba je truplo živali že odpeljala, nadaljnje preiskave (pato-histološke, laboratorijske) so v teku," pojasnjujejo na Upravi za varno hrano.

V lanskem letu je bilo odpeljanih in pregledanih 136 trupel poginulih ali povoženih divjih prašičev, vsi vzorci so bili negativni na prisotnost afriške prašičje kuge ali klasične prašičje kuge.

Afriška prašičja kuga se sicer širi že dolgo časa, Uprava za varno hrano izvaja različne aktivnosti že od leta 2014, da bi preprečili morebiten vnos bolezni v Slovenijo. Od spomladi 2018 je jasno določeno, da mora lovec, ki najde takšno žival, nemudoma obvestiti Center za obveščanje RS na številko 112, ki nadalje informira Državno središče za nadzor bolezni (DSNB). Ti poskrbijo za odvoz poginule živali, ki ga opravi Veterinarsko higienska služba.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija