SANACIJE NE BO, NE SPREHAJAJTE SE MED SAN SIMONOM IN STRUNJANSKO PLAŽO: Kruši se klif! (FOTO)

Piran

V Mesečevem zalivu pod Sv. Križem se kruši klif. Gre za najbolj značilen del Krajinskega parka Strunjan, ki je razglašen za naravni rezervat. Visok je 80 metrov in s poraščenim delom obsega 200 metrov pasu ob morju. Fotografije odkrušenega klifa so zaokrožile po Facebooku, a po podatkih piranske občine o tem ni bila obveščena niti policija niti civilna zaščita.

"Klif je živa tvorba, na katerem so se in se bodo tovrstni 'erozijski' dogodki vedno dogajali. Tam prav tako ni javne poti, je pa veliko opozorilnih tabel, ki opozarjajo na nevarnost padanja skal, kamenja in zemljine s klifa. Poseganje v klif je sicer na tem območju prepovedano," so še povedali na piranski občini.

"Zadnje čase je zaradi velike količine padavin in drugih vremenskih vplivov prišlo do večjega števila podorov oziroma krušenja, kar je sicer popolnoma naraven proces, tipičen za flišne klife. Lani smo ob tem času že zaznali nekaj večjih podorov, manjši podori pa se dogajajo neprekinjeno," pojasnjujejo v Krajinskem parku Strunjan. Ker "ima narava na zavarovanih območjih že po definiciji prednost pred človekom", ne načrtujejo nobenih posebnih ukrepov niti sanacijskih del.

"Sprehajalci, v poletnih mesecih tudi kopalci, sicer hodijo ob obali, se tam tudi zadržujejo, vendar to počnejo izključno na lastno odgovornost, na kar jih opozarja cela vrsta opozorilnih tabel. Gre za divjo plažo, ki nima upravljavca, zato se morajo obiskovalci zavedati, da je zadrževanje pod klifom vselej, bolj ali manj, tvegano," poudarjajo v krajinskem parku.

Posege na tem območju, ki bi preprečevali, spreminjali in prekinjali naravne procese, je prepovedala država z vladno uredbo.

"Obiskovalce pozivamo, naj se v teh dneh še posebej izogibajo sprehodom po obali med strunjansko plažo in San Simonom, zlasti pa naj se ne zadržujejo na območju Rtiča Strunjan in Rta Ronek. Povedano velja tudi v poletnih mesecih, saj nekateri kopalci svoje brisače postavljajo prav ob vznožju najbolj nevarnih predelov klifa. Kamen velikosti oreha ima lahko tragične posledice, zlasti če pade z velike višine," še opozarjajo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tiramola  |  07 .01. 2020 ob  16: 23
Sanacija ni potrebna. Zemlja deluje po svojih pravilih. Narava je lepa. Lp
vseved |  06 .01. 2020 ob  21: 25
10
Podpiram odločitev, da se ne sanira.