POGODBA SE IZTEKA S PRVIM JANUARJEM: Novogoriška komunala kljub temu pripravljena pomagati šempetrski občini

Goriška

Komunala Nova Gorica s 1. januarjem na območju občine Šempeter - Vrtojba ne bo več izvajalec javne službe zbiranja komunalnih odpadkov. Čeprav spremembe niso nastale na željo komunale, pa so v podjetju pripravljeni občini začasno priskočiti na pomoč, če bo dosežen ustrezen dogovor, poudarja direktor Darko Ličen.

Komunala Nova Gorica je junija prekinila pogodbo s šempetrsko občino s šestmesečnim odpovednim rokom, ki se izteče s 1. januarjem. Kot je na včerajšnji novinarski konferenci izpostavil Ličen, so bili v takšno odločitev primorani, saj je občinski svet Občine Šempeter - Vrtojba junija sprejel nižje cene, kot jih je predlagala komunala. Sprejete cene so bistveno nižje, kot jih plačujejo občani ostalih petih občin, kjer deluje Komunala Nova Gorica, poleg tega pa s tako nizkimi cenami ne morejo več zagotavljati kakovostne storitve odvoza odpadkov, so Ličnove besede v komunali povzeli v sporočilu za javnost.

Ob tem so poudarili, da je vsak dvom v ustreznost in gospodarnost določanja cen njihovih storitev neutemeljen, saj je poslovanje družbe v letih 2016-2018 in elaborate od obračunskega obdobja 2014 dalje pregledala finančna družba KF Finance, ki so jo izbrale in pooblastile vse občine vključno z Občino Šempeter - Vrtojba.

Septembra je Občina Šempeter - Vrtojba sprejela odlok o načinu izvajanja obvezne občinske gospodarske javne službe zbiranja določenih vrst komunalnih odpadkov, s katerim je določila, da službo zbiranja komunalnih odpadkov izvaja režijski obrat Občine Šempeter - Vrtojba. Občina je nato 30. oktobra objavila javni razpis za izbor izvajalca zbiranja komunalnih odpadkov, ki naj bi dejavnost začel s 1. januarjem. Poleg Komunale Nova Gorica se je na razpis prijavilo še podjetje Avtoprevozništvo Martin - Valentina Frelih s.p. iz Žirov, ki je ponudilo nižjo ceno. Občina je objavila odločitev o oddaji javnega naročila, vendar postopek še ni pravnomočno zaključen, so dogajanje zadnjih mesecev povzeli v novogoriški komunali.

Pri tem so izpostavili, da bo šempetrska občina s 1. januarjem morala poskrbeti tudi za nabavo zabojnikov za zbiranje vseh vrst odpadkov v okviru izvajanja gospodarske javne službe. Zbrani komunalni odpadki iz občine Šempeter - Vrtojba se od tega dne dalje ne bodo več pretovarjali na centralnem centru za ravnanje z odpadki v Stari Gori, temveč na občinskem zbirnem centru na MMP Vrtojba.

Komunala Nova Gorica je sicer registriran zbiralec širokega nabora vrst komunalnih odpadkov, zato bo še naprej zbirala komunalne odpadke pri pravnih osebah tudi v občini Šempeter - Vrtojba, s katerimi ima sklenjeno pogodbo o sodelovanju.

Ličen je ob tem izrazil upanje, da bo šempetrska občina uredila vse potrebno, da se na ekoloških otokih ne bi kopičile smeti. Če občina ne bi pravočasno organizirala svoje dejavnosti, ji Komunala Nova Gorica lahko začasno priskoči na pomoč, vendar le, če bo z občino dosežen ustrezen dogovor, je še dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija