PO DOLGIH LETIH V MESTNEM SVETU BO ZDAJ KANDIDIRAL ZA ŽUPANA: Peter Bolčič nima "politične prtljage", le "izkušnje"

Koper

Kandidat za koprskega župana Peter Bolčič je danes na predstavitvi v Ospu dejal, da lahko občino vodi učinkovito in s posluhom za občane. Nastopil bo kot predstavnik stranke Zaupanje, ki je nastala iz kluba nepovezanih svetnikov, v katerega se je kmalu po prejšnjih volitvah povezalo šest članov, izvoljenih na listi gibanja Koper je naš.

Bolčič je od leta 2006 član koprskega mestnega sveta, med letoma 2014 in 2018, v zadnjem županskem mandatu Borisa Popoviča, je bil tudi poklicni podžupan. Kot član Popovičeve stranke je bil znova izvoljen v občinski svet, že januarja 2019 pa je skupaj s še petimi svetniki iz stranke izstopil. Ustanovili so klub nepovezanih svetnikov.

Takrat je dejal, da želi novemu županu Alešu Bržanu pomagati, da čim bolje izpelje ta mandat. Nepovezani svetniki so nato dejansko podprli več županovih projektov.

Ob predstavitvi svoje županske kandidature je Bolčič dejal, da oceno Bržanovega dela prepušča volivcem. Izrazil pa je prepričanje, da je mogoče občino voditi učinkovito in hkrati s posluhom za ljudi. S temi besedami je združil očitke na račun zadnjih dveh županov.

Povedal je, da ne računa na podporo drugih strank. Na vprašanje, ali misli, da ga bodo volivci ocenjevali po njegovi dosedanji "politični prtljagi", pa je izjavil, da on to imenuje politične izkušnje.

Med prednostnimi nalogami je navedel oskrbo z vodo in razbremenitev najbolj prometnih cest. Pojasnil je, da ne misli samo na izgradnjo hitre ceste Koper–Dragonja, ampak tudi na kratkoročne ukrepe za rešitev težav prebivalcev ob Šmarski cesti.

Občina po njegovih besedah nujno potrebuje stanovanja. Dejal je, da je treba čim prej sprejeti občinski prostorski načrt in da se tega "ne sme prepustiti ljubljanskim birokratom, ki so se obnašali, kot da je javna razgrnitev samo nebodigatreba v postopku".

Po Bolčičevem mnenju občina finančno dovolj podpira kulturo, vendar bi lahko poskrbela za boljšo organizacijo.

Ocenil je, da v občini primanjkuje turističnih nastanitev in da bi moral župan opogumiti potencialne investitorje za naložbe v občini. Rekel je še, da je občina v zadnjem času začela malo zanemarjati ladijski turizem in športno infrastrukturo. Misli tudi, da bi lahko bolje izkoristila kulturno dediščino.

Bolčiča sta na novinarski konferenci podprla tudi do zdaj edina potrjena kandidata stranke Zaupanje za občinski svet. Sedanja svetnica Tina Mojškerc je dejala, da se bo stranka zavzemala za socialno šibkejše, otroke in starejše. Poudarila je željo po čim boljši oskrbi starejših v domačem okolju. Nekdanji občinski svetnik in zadnje tri mandate predsednik krajevne skupnosti Semedela Marko Štrkalj pa je spomnil na čase, ko sta z Bolčičem igrala vaterpolo. Zatrdil je, da je bil Bolčič tisti, ki je združil posameznike v ekipo, ki je nato osvojila naslov državni prvakov.

Kot kandidata za župana sta se v Kopru doslej novinarjem predstavila Bržan in predstavnica SD Jadranka Šturm Kocjan. Kandidaturo sta potrdila glasbenik Patrik Greblo in občinski svetnik SDS Igor Colja. Za položaj se bo spet potegoval tudi Boris Popovič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Olgo Franco |  29 .09. 2022 ob  06: 54
Podžupan koprske občine Peter Bolčič je zaradi nadaljevanja kaznivega dejanja zatajitve pravnomočno obsojen na eno leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let.

ZAbruhanje
frikofrkic |  28 .09. 2022 ob  20: 26
Ni da ima neke realne šanse za župana, ampak je vsaj bolj normalen in pameten od popoviča.
Bayliner |  28 .09. 2022 ob  09: 26
Leporečje in obljube, obljube, kdor seveda verjame, živeti od golega nakladanja... Peter, to ni vaterpolo....
Istriano |  28 .09. 2022 ob  08: 42
15
Ljudje oseb, ki so voltabandiera ne marajo, imel bo srečo, če bo spet izvoljen za svetnika.
nylarazgotra |  27 .09. 2022 ob  19: 34
26
Res. Kaj dela želja po oblasti, čisto zmeša glave in zdravo pamet.Eni se premikajo kot zapiha veter.....enkrat na desno, enkrat na levo, zdaj celo hooop na stolček( pardon, prestol). Ne vem, če taki ljudje se zvečer pogledajo v ogledalo, in če to naredijo....kaj vidijo.
Tine |  27 .09. 2022 ob  18: 09
45
Ime stranke je Zaupanje, v njej pa sami izdajalci ha ha ha