MED KANDIDATI ZA ŽUPANSKI STOLČEK V KOPRU ZDAJ TUDI ŽENSKA: Prepričana je, da bi lahko brez težav vodila MOK

Koper

Socialni demokrati za županjo Kopra predlagajo Jadranko Šturm Kocjan. Na današnji novinarski konferenci je dejala, da želi ponuditi izkušnje, ki jih je pridobila v 42 letih dela, med drugim kot ravnateljica, poslanka in diplomatka. Ocenila je, da lahko ponudi bolj dinamičen program kot zdajšnji župan. Med za zdaj znanimi kandidati je edina ženska.

Jadranka Šturm Kocjan

Jadranka Šturm Kocjan se je po študiju psihologije in pedagogike zaposlila na koprski gimnaziji, kjer je bila učiteljica in ravnateljica. Leta 1992 je bila kot predstavnica LDS izvoljena za poslanko državnega zbora. Po izteku mandata je se je zaposlila na zunanjem ministrstvu. Bila generalna konzulka v Trstu, odpravnica poslov v Beogradu, veleposlanica v Romuniji in Argentini. Vodila je tudi Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Medtem je delala tudi za nevladne organizacije. Bila je predsednica Obalnega pedagoškega društva, zdaj pa vodi Društvo TIGR Primorske v slovenski Istri.

Prepričana je, da bi lahko brez težav vodila mestno občino Koper: "Mislim, da sem si v 42 letih, kolikor sem delala v imenu države in za državo, nabrala koristne izkušnje, tako na strokovnih kot vodstvenih funkcijah." Navedla je, da je v okviru svojega dela obiskala več kot 100 občin po svetu in dobila vpogled v dobre prakse.

Dela zdajšnjega župana Aleša Bržana ni želela komentirati, a je ocenila, da bi lahko v občini naredili več in drugače. Med konkretnimi zadevami je omenila komunalno infrastrukturo, predvsem kanalizacijo. Zaveda se, da tega problema ni mogoče v celoti rešiti v štirih letih, a je prepričana, da bi lahko delali hitreje.

Opozorila je na pomanjkanje osebnih zdravnikov. Prepričana je, da bi moralo biti javno zdravstvo in šolstvo dostopno vsem, kot je bilo nekoč.

Posebej je izpostavila, da bi morali veliko pozornosti nameniti mladim, starejšim in ljudem s posebnimi potrebami. Kot primer je omenila otroka z avtizmom, za katerega v občini niso mogli najti ustrezne šole. Občina bi po njenih besedah morala prisluhniti tudi problemom manjših skupin.

V zvezi z gospodarskim razvojem je opozorila na športni turizem, ki bi po njenih besedah lahko v Kopru zelo prosperiral.

Aleš Bržan

Veliko priložnost vidi v krepitvi obmejnega sodelovanja, saj občina meji tako na Italijo kot na Hrvaško. "Ne morem razumeti, da imajo v Miljah plinovod, v Hrvatinih pa ne," je dejala.

Poudarila je, da je italijanska narodna skupnost konstitutiven element občine in bi ji morali zagotoviti dejansko izvajanje zapisanih pravic. Na splošno meni, da "manjšina nikoli ni dovolj zaščitena".

Kot županja bi veliko pozornosti namenila tudi ohranjanju spomenikov, ker je zavezana vrednotam NOB, je dejala.

Jadranka Šturm Kocjan bo tudi nosilka liste kandidatov SD za občinski svet. Poudarila je, da na njej ne bodo le člani stranke, ampak tudi drugi, ki so se izkazali z delom na svojih področjih.

Kandidaturo za položaj župana mestne občine Koper so do zdaj najavili sedanji župan Aleš Bržan s svojo listo, njegov predhodnik Boris Popovič s svojo stranko Koper je naš, Peter Bolčič na čelu nove stranke Zaupanje, predsednik občinskega odbora SDS Igor Colja in glasbenik Patrik Greblo s skupino podpornikov. Svoja kandidata napovedujeta še stranki Levica in Oljka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  23 .09. 2022 ob  20: 16
"Mislim, da sem si v 42 letih, kolikor sem delala v imenu države in za državo, nabrala koristne izkušnje, tako na strokovnih kot vodstvenih funkcijah."

Nihče si ne more prisvajati zasluge za to, da dela v imenu države in za državo, saj so jo na te dobro plačane funkcije izvolili davkoplačevalci in državljani, ki se jim ima za zahvaliti, da je bila v njihovi službi. Prav tako, v njihovi službi in ne oni v njeni službi, na tak, način, da si jih lasti. Danes so prav takšni kandidati, ki so lastijo nekoga, še posebej pa vsake 4 leta, ko so volitve, najbolj nevarni.

»Kjer mislijo vsi isto, ne misli nihče!«
(A. Debeljak)

»Če bi volitve lahko karkoli spremenile, bi bile prepovedane.«
Loesje
www.loesje.org/
Istriano |  22 .09. 2022 ob  11: 55
SD-esovski župani so nam zgradili bolj malo infrastrukture. Mi bi raje imeli take, ki nam kaj zgradijo. Tako da, SD ne hvala.
frikofrkic |  21 .09. 2022 ob  20: 25
30
70 letnica bi brez težav vodila občino. Komentar res ni potreben.
Olgo Franco |  21 .09. 2022 ob  17: 44
25
Med 100 in 122 glasov ji dam možnosti… nadaljuje se dekadenca SDja na nacionalni kot tudi lokalni sceni. SRAMOTA