BRŽAN POTRDIL KANDIDATURO NA LOKALNIH VOLITVAH: "Ne bom dovolil korakov nazaj" (VIDEO)

Koper

Medtem ko je nekdanji župan Kopra Boris Popovič že nekaj časa jasen, da se bo vnovič potegoval za županski stolček, je aktualni prvi mož Kopra Aleš Bržan javnost puščal v negotovosti. Danes pa je vendarle potrdil, da se bo na jesenskih lokalnih volitvah potegoval za še en mandat.

Po mesecih oklevanja je koprski župan Aleš Bržan potrdil, da se bo potegoval za nov mandat. Na srečanju z novinarji na sedežu Mestne občine Koper je dejal, da se je tako odločil, ker ne želi, da bi se občina vrnila za štiri leta nazaj. Takrat je z zmago na volitvah prekinil 16 let županovanja Borisa Popoviča, ki bo predvidoma kandidiral tudi letos.

"Izgleda, kot da sem kolebal, a v resnici je odločitev padla že pred nekaj meseci. Ne bom dovolil, da bi si privoščili, da bi stopili korake nazaj. Nastopil sem pred štirimi leti, ker sem želel, da se ta občina normalizira in mislim, da smo naredili dovolj korakov v tej smeri in bi radi, da normalna občina tudi ostane," je na današnjem srečanju z novinarji dejal Bržan.

Znova bo kandidiral v želji, "da se nadaljuje pot in politika, kakršno smo si zastavili pred štirimi leti, ki pa jo je nujno treba tudi nadgraditi, predvsem zato, ker so prioritete drugačne". Ob tem je izpostavil predvsem problematiko vodooskrbe.

Spoštovane občanke in občani, drage volivke in volivci, na današnjem neuradnem srečanju z novinarkami in novinarji sem...

Objavil/a Aleš Bržan dne Sreda, 31. avgust 2022

Bržan ima trenutno le podporo svoje stranke, Liste Aleša Bržana. Dejal pa je, da si županovanja brez sodelovanja z Gibanjem Svoboda ne predstavlja. Morebitna podpora je stvar organov najmočnejše stranke na državni ravni, je dejal Bržan.

Za ponovno kandidaturo se je odločil, ker so si pred štirimi leti zaželeli "normalne občine" in meni, da so to tudi dosegli. "Želim si, da Koprčanke in Koprčani to normalnost tudi obdržimo," je dejal. "Pa tudi zato, ker je z državo in vlado zdaj zastavljeno tako sodelovanje, da mislim, da bi lahko v prihajajočem mandatu pripeljal do zaključka vse tiste projekte, ki so čakali že preveč časa," je dodal.

V Listi Aleša Bržana so se dogovorili, da se bodo v prihodnjem mandatu osredotočili na štiri področja: oskrbo z vodo, energetsko samooskrbo, prehrambeno samooskrbo in varovanje okolja. Ob tem bodo pozorno spremljali tudi napredek pri gradnji drugega tira železnice in hitre ceste Koper-Dragonja, je napovedal župan.

Med že nastavljenimi projekti je najprej omenil dvigalo na Markovec, za katerega so lani pridobili stavbno pravico. Bržan pričakuje, da bi gradnjo lahko začeli v enem letu. Napovedal je tudi nadaljevanje urejanja obmorskega območja. V prihodnjem letu naj bi prenovili kopališče Žusterna, v naslednjih letih naj bi nadaljevali urejanje območja ob obalni cesti do Izole.

Obljubil je tudi nadaljevanje vlaganj v podeželje, in sicer najmanj 10 milijonov evrov letno. Na občini so med drugim naredili popis stanja kanalizacijskega omrežja. Obnova tega bo dolgoročen proces, saj bi za vse potrebne izboljšave potrebovali približno 50 milijonov evrov, je dejal Bržan.

Na sedanjem parkirišču za stavbo Barka v Kopru naj bi zrasel Zdravstveni center in garažno hišo. V novi center bi preselili dejavnosti, ki jih zdaj izvajajo v starem zdravstvenem domu v mestnem jedru. Zdravstveni dom na Bonifiki nameravajo za zdaj ohraniti.

Na območju ob Dolinski cesti v Olmu, med Mercatorjevim in Hoferjevim trgovskim centrom, pa je predvidena gradnja nove osnovne šole. Projekt je še v zelo zgodnji fazi načrtovanja.

Na županskih volitvah leta 2018 je Bržan zmagal s tesno večino. V drugem krogu je dobil le 17 glasov več kot takratni župan Boris Popovič. Ta je že večkrat ponovil, da se bo na volitvah pomeril tudi letos.

Kandidaturo je potrdil tudi občinski svetnik Peter Bolčič, ki je bil izvoljen na Popovičevi listi Koper je naš, vendar je skupaj z več drugimi svetniki že ob začetku mandata oblikoval novo svetniško skupino. Nastopil bo kot kandidat stranke Zaupanje. Županski kandidat SDS bo predvidoma Igor Colja. Kandidaturo je potrdil tudi svetovalec generalnega direktorja Radiotelevizije Slovenija Patrik Greblo. Greblo s skupino somišljenikov oblikuje listo, ki bo podpirala njegovo kandidaturo, je pojasnil.

Državna volilna komisija (DVK) je sicer včeraj sprejela rokovnike za izvedbo lokalnih volitev, ki bodo 20. novembra. Po določilih rokovnika, ki so usklajena s posameznimi zakoni, bo mogoče obrazce podpore posameznemu kandidatu oziroma listi kandidatov na lokalnih volitvah zbirati do 20. oktobra, ko bo tudi zadnji dan, ko bo na občinske volilne komisije še mogoče vložiti kandidature za župane in liste kandidatov za občinske svetnike. Občinske volilne komisije bodo nato kandidature preverile in 4. novembra objavile seznam potrjenih kandidatur in list kandidatov.

Volilna kampanja se bo začela 20. oktobra, končati pa se bo morala najpozneje 24 ur pred dnem glasovanja, to je v petek, 18. novembra, ob polnoči, ko bo nastopil volilni molk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  01 .09. 2022 ob  10: 31
Voda mora biti prioriteta za vse obalne župane ! Jebeš dvigalo !
galeb |  01 .09. 2022 ob  10: 31
-7
Zaspanec je zaspanec. Pika.
Impi |  01 .09. 2022 ob  08: 53
13
Sicer pa Popović resnici na ljubo v zadnjih 4 letih mandata ni nič pametnega naredil. Le veliko zdrahe.
Miura |  01 .09. 2022 ob  08: 10
16
@ galeb - pogrešaš "fešto kalamarov"?
galeb |  31 .08. 2022 ob  18: 05
-5
@Opazovalec
Uzemi si ti to svojo polento in bodi kontent s tem zaspancem če ti je tko prau
Opazovalec |  31 .08. 2022 ob  18: 00
16
@galeb# primerjaj tvojo polento z nosonjo kaj je kdo naredil v prvem mandatu s tem da sta oba podedovala nekaj projektov, pa boš hitro ugotovil kdo bo povesil svojnos in odšel ponovno na smetišče. Kaj češ nekateri so za reciklažo...
galeb |  31 .08. 2022 ob  17: 52
-9
ma kaj še naprej ta polenta bužci mi
Fošina |  31 .08. 2022 ob  14: 29
21
Nisem glasoval zanj pred štirimi leti, zdaj pa bom, ker je bil v redu. Nisem bil z vsem zadovoljen, kar je naredil, ampak pod črto je naredil dovolj za moj glas. Predvsem pa sem se zdaj končno navadil na njegovo umirjenost. Meni takšni značaji niso blizu in me včasih ful pogreje, ker njega nič ne pogreje. Ampak če se zadeve naredijo, nimam kaj težit.
nylarazgotra |  31 .08. 2022 ob  14: 17
10
Hahahaha ????normalno da bo kandidiral, ko vidi kdo se prijavlja za župana!!! Razen Popoviča. Ne razumem če ostali kandidati imajo malo samokritike, ali so se vprašali če zares so sposobni za vodenje mesta. Marsikdo bi moral najprej pregledati kaj pomeni biti župan nekje v tujini. Tukaj se ne gre samo za naziv ampak za aktivno delo z občani zraven ostalih dolžnosti. Biti župan, ne pomeni prepustiti odločitve svojim svetovalcem, ampak stati za odločitvami.
kokodek |  31 .08. 2022 ob  14: 16
med kandidati, ki so se prijavili na župansko mesto, je edini sprejmljiv
Caput Histriae |  31 .08. 2022 ob  13: 26
15
najslabša možna novica za borisa in "njegove popote".
...Les jeux sont faits, rien ne va plus...

Bayliner |  31 .08. 2022 ob  12: 15
36
Colja, Sertič, Bolčič, veliki optimisti .....