NOVOGORIŠKI IN AJDOVSKI ŽUPAN ZA SODELOVANJE: Med skupnimi projekti tudi EPK (FOTO)

Goriška

Župana Nove Gorice in Ajdovščine, Samo Turel in Tadej Beočanin, sta se na današnjem srečanju pogovarjala o možnostih sodelovanja na različnih področjih, tudi pri projektu Evropske prestolnice kulture (EPK). Kot sta povedala po sestanku v Novi Gorici, sta govorila tudi o sodelovanju obeh občin z Univerzo v Novi Gorici in namakalnem sistemu Vogršček.

V projekt EPK, ki ga bo Nova Gorica leta 2025 gostila skupaj s sosednjo Gorico, se bo Občina Ajdovščina vključila s Pilonovo galerijo, tehnično dediščino ter kulinariko in vinarstvom. "Reči moram, da sem zelo vesel, da se je k EPK vključila tudi Ajdovščina," je po srečanju povedal Turel.

Kar zadeva namakalni sistem Vogršček, si po Turelovih besedah z ajdovskim kolegom oba želita, "da bi se vsi postopki in celotna obnova namakalnega sistema pospešili". Občina Ajdovščina trenutno iz zadrževalnika Vogršček namaka le manjši del svojih kmetijskih površin, vendar načrtuje gradnjo novega dela namakalnega sistema v zgornjem delu Vipavske doline.

Dobrega sodelovanja si občini želita tudi z Univerzo v Novi Gorici, o čemer sta župana govorila tudi z rektorjem Boštjanom Golobom. Univerza namreč želi najti dolgoročne rešitve za svoje prostorske težave.

"Dolgoročne rešitve so tiste, ki jih najlažje sooblikujejo z občinami, ki imamo možnosti za to, da jim pogoje za njihov dolgoročni razvoj tudi vzpostavimo," je dejal Beočanin.

Tudi na predlog vodstva novogoriške univerze naj bi tako v Ajdovščini ostali univerzitetni laboratoriji, še dodatne kapacitete pa naj bi univerzi za razvojno-raziskovalno delo zagotovili z novogradnjo nad letališčem. V Novi Gorici pa bi ostal in se še naprej razvijal pedagoški del univerze.

"Razvojno-raziskovalni del bo potekal tudi v tesnem sodelovanju z našimi gospodarskimi subjekti, nekateri imajo tudi svoje razvojno-raziskovalne oddelke, in se bodo tako znanja kar najbolj povezala na enem mestu," je še dejal ajdovski župan.

Turel pa je napovedal še, da se bodo z župani Ajdovščine, Tolmina in Idrije vsak petek sešli preko spletne povezave. Tam bodo izmenjevali mnenja in se informirali o temah, ki so pomembne za celotno regijo ali razvoj občin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija