NOVO GORICO JE OBISKAL MINISTER POČIVALŠEK: Z županom sta govorila tudi o razvojnih priložnostih EPK (FOTO)

Goriška

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je na petkovem obisku v Novi Gorici z županom Klemnom Miklavičem pogovarjal o načrtovanih projektih - centru zelenih tehnologij, projektu Makerspace in gospodarskih ter razvojnih priložnostih Evropske prestolnice kulture (EPK) 2025. Ta projekt mora biti izveden multiplikativno, je prepričan.

"Pri vseh projektih čutim neko pozitivno energijo in ambiciozna načrtovanja, ki jih bomo v skladu z zmožnostmi na našem ministrstvu tudi podprli," je v izjavi po zaključenih pogovorih povedal Počivalšek in dodal, da želi Slovenija s takimi projekti iz "trženja mišic preiti na trženje možganov, kar je temelj načrta višje dodane vrednosti".

V novogoriški občini so prepričani, da bi center zelenih tehnologij v primeru uresničitve korenito spremenil podobo Goriške in celotne Primorske. Center, v katerem bo uporabili visok nivo že obstoječega domačega znanja, bo usmerjen v razvoj naravi in človeku prijaznih tehnologij, ki bodo omogočile napredek civilizacije, ne da bi pri tem uničevale planet. Projekt nastaja v tesnem sodelovanju lokalnih skupnosti, domačih podjetij in Univerze v Novi Gorici, ki je tudi njegova nosilka.

Projekti in gospodarske aktivnosti bodo uspešni le, če jim sledi izobraževalni sistem. Zato so vzpostavitev in ureditev Medpodjetniškega izobraževalnega centra (MIC) v Novi Gorici podprli tudi na gospodarskem ministrstvu. "Ocenjujemo, da so uspešni tisti, ki znajo najti povezavo med gospodarstvom in izobraževanjem. S tem centrom se poskuša slediti potrebam gospodarstva, kar je edina garancija za uspeh," je dejal Počivalšek.

Spregovorili so tudi o prizadevanjih Nove Gorice, da se dobro pripravi na leto 2025, ko bo postala evropska prestolnica kulture. "Dogovorili smo se, da bodo imeli pomembno mesto pri predstavitvi Slovenije na Expu 2020 v Dubaju oktobra letos. Verjamem, da bo Nova Gorica oddelala ta projekt multiplikativno in povezala s kulturo tudi turizem, infrastrukturo in drugo," je še dejal Počivalšek.

Novogoriški župan Klemen Miklavič pa je poudaril, da je ministrstvo za gospodarstvo novogoriško občino in celotno regijo kot razvojnega partnerja vzelo resno: "Če naredimo tesno partnerstvo z državo, smo lahko eden od vlečnih konjev gospodarskega razvoja Slovenije in celotne širše čezmejne regije. In prav to je minister tudi prepoznal." Zato so se dogovorili, da pripravijo konkretne delovne skupine za tri predstavljena področja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija