"NJEGOVA REAKCIJA KAŽE, DA NI ZMOŽEN ALI NE ŽELI SPREJETI TOVARIŠKE KRITIKE": Koprska Levica prekinja sodelovanje z županom

Koper

Potem ko se je po včerajšnjih očitkih, ki so s strani koprske Levice leteli na njegov račun, župan Kopra Aleš Bržan danes odločil z mesta podžupanje razrešiti Majo Tašner Vatovec, so se sedaj odzvali tudi v stranki Levica. Med drugim so zapisali, da prekinjajo sodelovanje z županom.

Med koalicijskimi partnerji je zavrelo včeraj, potem ko so v koprski Levici objavili odprto pismo, v katerem so hudo kritizirali Bržanovo vodenje občine. Slednji se je na kritike odzval že včeraj, danes pa se je Bržan odločil, da z mesta nepoklicne podžupanje razreši Majo Tašner Vatovec iz stranke Levica. Kot so v odzivu zapisali, so županu v koprskem odboru Levice s konstruktivno kritiko želeli povedati, da sprejete odločitve niso v skladu s predvolilnimi zavezami, "pri čemer njegova reakcija na javno pismo kaže, da ni zmožen ali ne želi sprejeti tovariške kritike".

"Njegova domnevna umirjenost se je očitno v devetih mesecih spremenila v prevzetnost. V Levici smo svoja nestrinjanja večkrat izrazili interno, na t. i. koordinacijah (sestankih predstavnikov strank in list, ki sodelujejo z županom, koalicije formalno namreč ni), kjer pa so ostale preslišane: županova vrata so morda bila odprta, a posluha ni bilo. Glede na količino usklajevanja, ki so ga te koordinacije vsebovale, bi bilo povsem enako, če jih ne bi bilo. In ravno na teh koordinacijah so se že pojavili pozivi (konkretno tudi s strani predstavnikov Gibanja Skupaj), da se ta "koalicija" formalizira z dvema dokumentoma: programom in dogovorom o sodelovanju, kar se seveda ni zgodilo. Trenutni format neformalnega omizja očitno županu ustreza, saj tako ni nikomur odgovoren za svoje poteze," so še zapisali v izjavi in nadaljevali, da razrešitev Tašner Vatovec razumejo kot zaprtje vrat dialoga, "po svoje tudi kot bežanje od odgovornosti in želje po spremembah". "Očitno je, da župan ne želi imeti ob sebi partnerja, kakršna je Levica – takega, ki konstruktivno opozarja na napake, ki pričakuje javne debate, ne pa dogovarjanja za zaprtimi vrati." 

Maja Tašner Vatovec

Zaradi pomanjkanja posluha in pripravljenosti na reševanje težav v Levici ocenjujejo, da je sodelovanje z županom podpora starim politikam in ne prispevek k razvoju mesta, k spremembi delovanja in demokratizaciji občine. Ob tem so še sporočili, da prekinjajo sodelovanje z županom, ker takšne avtoritarne prakse v Levici ne želijo in ne morejo podpirati.

Opravičujemo se koprski stranki Levica in Maji Tašner Vatovec za objavo članka z naslovom “MAJA TAŠNER VATOVEC ZA REGIONAL: "Gospa, hvala, nasvidenje"! Prišlo je do pomote identitete klicoče osebe. Po tem, ko smo bili na to opozorjeni in smo ugotovili, da smo nehote naredili napako, smo članek nemudoma izbrisali. Maja Tašner Vatovec ni podala take izjave za Regional.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  25 .09. 2019 ob  11: 41
Ja Levičarji mu morate malo pokazat, kako hitro se lahko zamaje županski stolček in bo do konca mandata priden kot miška.
mente |  25 .09. 2019 ob  11: 28
@Tine
mene resnica ni bolela, kot prvo jaz ne volim za zupan ker nimam pravico ce tudi zivim v Kopru, kot drugo seveda da regional obana in ekopr so financiranje preko MOK oz nas denar (obcani), pisem kaj to zame je prov ali ne na primer to ker so narisali nove kolesarski poti ... kdo je ta clovek ker je zasnoval projekt? ma niti otrok od 10 let bi to delal ......
td |  25 .09. 2019 ob  11: 10
-1
Smo dobili novega "Popoviča", s to razliko, da je ta verzija izjemno nesposobna in neučinkovita. In skoraj vse do sedaj me potrjuje v tem, da sem se prav odločil po dolgih letih dat glas Popoviču na zadnjih volitvah.
TOPO GIGGO |  25 .09. 2019 ob  09: 58
11
vi o pomenu besede"tovariški" nimate tri čiste, ...da o kulturi in ostalem niti ne izgubljam besed,.....pokazali ste že ponovno da ste nesposobni za debato, delo ... upam da vas bo v bodoče to vse to skupaj drago "koštalo"....
Tine |  25 .09. 2019 ob  09: 13
@mente

Kaj te je resnica zabolela? Seveda zdaj ne brišejo tvoje komentarje, če zagovarjaš Bržana, saj je Regional po novem spet na plačilni listi Občine Koper. Kje so zdaj parole Verdnikove in ostalih o neodvisnosti medijev? Koliko objav, ki niso v prid Bržanu ali izražajo drugaćčno mnenje, so v času nove oblasti objavili na ekoper? Nič. Toliko o poštenosti trenutnih oblastnikov.
mente |  24 .09. 2019 ob  22: 42
Tine,
Mene noben ne placa za moje komentarije.... jaz pišem kaj mislim, to je svoboda ker ni bilo ko je bilo Popovic zupan. Do zdaj noben moj komentar so brisali... prej skos.... tako prosim komentiraj clanek.
Tine |  24 .09. 2019 ob  21: 46
-9
Se opazi, da Bržan uporavlja popovičevo taktiko plačanih komentarorjev. Sram te bodi, Bržan.
Eho |  24 .09. 2019 ob  21: 45
-2
Čisto možno je, da je s to odločitvijo pokazal, da ga je strah....V večini primerov jeza ne odraža moči ampak šibkosti....Mogoče so nanj vplivala škodljiva čustva, tovrstna čustva nastopijo pod krinko zaščitnika, ki naj bi nas navdal z močjo in pogumom, toda vsi vemo, da je ta energija slepa. Odločitve, ki jih sprejemamo v takih trenutkih kasneje pogosto obžalujemo....Bolj kot se jim predajamo, oziroma če nam to čez čas postaja stalna praksa, manj prostora nam ostane za pozitivne lastnosti....
vseved |  24 .09. 2019 ob  20: 28
Če nimaš lastne večine v mestnem svetu imaš zvezane roke . Edini ki je imel večino je bi Boris Popovič .
kjessi |  24 .09. 2019 ob  20: 04
-9
Levica mora biti tiho, kajne? Pa poznate njihov program? Ne navijam za nobenega, je pa treba poslušat vse strani, ne samo koalicijo.
Občan |  24 .09. 2019 ob  19: 41
23
Levičarji, zapomnite si že enkrat, da jadranje v vetru jugonostalgije ne traja večno. Prav tako vladanje brez odgovornosti in kritizerstvo ne prihaša volilnih glasov.

Nisem velik podpornik Bržana, ampak tokrat je odreagiral, kot se spodobi. Z brco v rit.Erazem |  24 .09. 2019 ob  19: 27
Tovariške kritike si lahko delite med seboj na Golem otoku ali v Sibiriji. Ne tu in ne zdaj!
1