ALI JE TO KONEC SODELOVANJA? Levica proti Bržanu z brutalnim javnim pismom

Koper

Menjava oblasti zaenkrat ne prinaša bistvenih sprememb in premikov od slabih praks preteklih šestnajstih let, so v odprtem pismu koprskemu županu Alešu Bržanu zapisali v območni stranki Levica. Kot navajajo, so bile lanske lokalne volitve zanje "pomembna točka obrata", saj so ga v drugem krogu podprli, ker je obljubljal spremembe v načinu vodenja občine, odnosa do mesta in podeželja, javnega dobrega, dediščine, kulture, otrok in mladine, socialne ter zdravstvene politike. Danes Levica v odprtem pismu sprašuje, ali ni "še en samodržec v nastajanju".

Lokalni odbor stranke Levica Istra

V Levici so na lanskih lokalnih volitvah ocenili, da so si z Alešem Bržanom "programsko blizu", zato so ga podprli. Kot njegovo novo nalogo so videli "spopad z utečenimi strukturami prejšnjega vodstva, razbijanje klientelističnih in interesnih mrež, iskanje proračunskih in javno-finančnih malverzacij ter njihovo sanacijo". "Ob tem pa vzpostavitev občinske uprave, ki bo zakonito in transparentno delovala za dobrobit vseh prebivalcev in ne kot servis za interese peščice," so zapisali v odprtem pismu.

Ocenjujejo, da je imel od izvolitve "dovolj časa". "Puščali smo čas, ko se je pripravljal proračun za leto 2019, za katerega smo vsi vedeli, da ni razvojno naravnan. Puščali smo čas, ko ste delali razlike pri imenovanju podžupanov, ko se je pripravljal razpis za direktorja občinske uprave in ko kar ni in ni prišlo do aktivnosti za reorganizacijo občinske uprave, predvsem zamenjave nekaterih uradnikov, ki so bili ključni tvorci politik Borisa Popoviča," navajajo v Levici, kjer so želeli "ugledati znanilce drugačne, boljše, transparentne in demokratične občine". Po dobrih devetih mesecih ugotavljajo, da "znanilcev ni" in jih "s takim načinom ne bo".

Me drugim ugotavljajo, da so pri Bržanovem delu priča "ponavljanju starih praks" in da so "novi obrazi prepogosto krinke stare politike". "Menjava oblasti se je v naši občini zgodila kot nekakšna menjava klanov, kjer lahko postane županov sosed direktor komunalnega podjetja po prirejenem izboru, s posebno 'županovo komisijo', ki je odvzela možnost izbire nadzornemu svetu. Vse to na podlagi odloka, ki ga je spremenila prejšnja oblast in ki ste ga v tem primeru uspešno uporabili v svoj prid," očitajo Bržanu.

Očitajo mu tudi, da je menjava oblasti bila zgolj navidezna in da je dejansko šlo le za prehod "vedno voljnih oblastiželjnežev" v krog nove oblasti. Ob tem so spomnili na nekdanjega podžupana, ki je potem, ko je ostal brez položaja, dobil zaposlitev v Zavodu za šport. "Ali pa nekdanji zvesti Popovičev sodelavec, ki ohranja položaj večnega vedejevstva v Zdravstvenem domu Koper," so še zapisali v odprtem pismu.

"Morda bi se morali resno vprašati o tem, ali bo novi način res tak, takrat, ko je potekalo imenovanje podžupana pripadnika italijanske narodne skupnosti. Večtedensko izigravanje nekaterih neskladij je prekinilo hladno in pragmatično sekanje gordijskega vozla - brez vednosti vpletenih. Trdno lahko rečemo, da ni bilo storjeno tisto, kar bi bilo prav - podeliti to funkcijo osebi, s katero je bilo dogovorjeno, da bo to funkcijo opravljala." Ob tem so spomnili na zahtevo za zunanjo revizijo poslovanja občine, do katere do danes ni prišlo.

"Da pragmatizem močno prerašča v 'samodrštvo' in politike izvršenih dejstev, se je jasno pokazalo že pri odzivu na naše opozorilo glede načrta z ravnanjem s stvarnim premoženjem, s katerim ste si zagotovili prosto upravljanje z enim milijonom evrov. Gre za politiko, ki smo ji ostro nasprotovali že v prejšnjem mandatu, ko si je bivši župan omogočil prosto upravljanje s pol milijona evrov - vi ste ta znesek podvojili in se zaradi našega opozorila odločili, da ne imenujete podžupana iz vrst Levice istočasno z ostalimi," so zapisali.

Maja Tašner Vatovec, koprska podžupanja iz vrst Levice

Zadovoljni niso bili niti odzivom na predlog, naj Bržan razmisli, ali je projekt Azamazing upravičen, saj po njihovem mnenju Titov trg "jemlje občankam in občanom in ga spreminja v kuliso za peščico potnikov elitne ladje za križarjenje". Kot netransparentno in nedemokratično Bržanu očitajo snovanje proračunov. Ker do danes ni podpisal sporazuma, v Levici ugotavljajo, da "nima resnih namenov po sodelovanju". "Kako velik trn v peti utečenega stanja smo, kaže tudi dejstvo, da ste, gospod župan, s cenenim kupčkanjem poskušali kupiti Levico s predlogom naj zamenjamo javno funkcijo podžupanje v zameno za položaj svetovalca v vašem kabinetu. Sporočamo vam, da ostajamo zvesti svojim predvolilnim obljubam," so zapisali in zaključili:

"Levica vam sporoča, da ne more več pristajati samo in zgolj na lepotne popravke, ki služijo prikrivanju slabega ravnanja in vodenja občine. Ne računajte zgolj na bližino oblastiželjnežev, ki so iz oportunizma zapustili prejšnjega vodjo in vse tiste, ki so se v prejšnjih mandatih šli navidezno opozicijo, take, ki so bili raje odsotni na sejah delovnih teles in občinskega sveta, kot da bi opozarjali na dolgoletne nepravilnosti. V Levici smo glasove volivcev dobili na podlagi jasnega programa, ki se mu ne mislimo odpovedati. V Levici smo podprli spremembe, ne pa slabega replikanta Borisa Popoviča."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  24 .09. 2019 ob  13: 20
-9
Zgleda da je tudi Bržan ubral popovičevo taktiko plačanih komentatorjev. Bržan, sramo ta! Izdal si nas!
max |  23 .09. 2019 ob  21: 29
tovariši ste že zdavnaj pokojni, pa se tega še ne zavedate.
Istriano |  23 .09. 2019 ob  21: 08
14
Nekaj ne razumem v Kopru. Zdaj komentirate vsi proti Levici a ste izvolili Tašner Vatovca že drugič v parlament. Sto na uro ste volili človeka, ki ni naredil nič za slovensko Istro v teh letih, ki na RTV in parlamentu kvasi neumnosti in ki mu je v življenju pomembno samo to, da potegne tistih 3.500 evrov poslanske plače in ostale privilegije. Naslednje volitve se vprašajte preden greste volit, kaj je naredil sedanji poslanec za nas in potem obkrožite izbranega kandidata.
Motoviltz |  23 .09. 2019 ob  19: 27
12
Ja ja , levica potica...
Na tej sliki so tudi taki, ki še kako se grebejo za stolčke ... v imenu delavnega ljudstva seveda.
tupamaros |  23 .09. 2019 ob  17: 16
Nimajo kaj za počet in krstijo kozličke.
Lili |  23 .09. 2019 ob  15: 38
28
hahahahahaa...Levica... kakšni pokvarjenci ste! Podprli ste ga le in samo, da se rešite Popoviča. Sedaj je na vrsti odstrel Bržana in potem postavitev svojega človečka. To je bil vaš plan že v štartu. Pokvarjeni ste do kosti..
Istriano |  23 .09. 2019 ob  15: 36
-10
Brez Levice bo težko vladati.
Fošina |  23 .09. 2019 ob  15: 31
23
Te mone bodo res dosegle to, da ti bo v Sloveniji nerodno, ker si levičar. Pet procentov je dobila Levica na volitvah, obnašajo se pa, kot da so bili vsi izvoljeni za župana. Kar tako naprej, da vas čez tri leta ne bo več nikjer.
galeb |  23 .09. 2019 ob  15: 26
20
Saj bi se človek strinjal, ampak to, da pa jim gre v nos projekt Amazing, je pa nazadnjaško in totalno mimo. Titov trg je elitna destinacija, čudovit v svoji urbani arhitekturi in prav nič narobe ni, če se ga kot takega tudi ponudi za nek elitni dogodek. S tem samo pridobi na svoji vrednosti, saj se tak dogodek ne bi mogel odviti v katerem koli ambientu. Poleg tega gre le za posamezne večere in fraze, da se trg jemlje občanom in občankam, so bedaste. Zlasti, ker bi Levica prireditev samo eliminirala, ne da bi v zameno ponudila drugačno alternativo za primerno vrednotenje tega arhitekturnega dragulja.
Pretiravate! Se pa glede Bržana žal v marsičem strinjam.
TOPO GIGGO |  23 .09. 2019 ob  15: 16
17
zakaj pa gospa Vatovčeva še ni odstopila od funkcije, in s tem razbremenila proračunjQuery112305221779571599854_1569244020483????.....a šoldi pa so dobrodošli...toliko o temu da kako se na da kupiti levico!?!?!?!?!