BRŽAN ODLOČNO ODGOVARJA KOPRSKI LEVICI: "Ne pustim se izsiljevati strankam, ki gradijo na cenenem populizmu"

Koper

"Odprto pismo Lokalnega odbora Levice Istra je sicer naslovljeno name, ni pa meni namenjeno, saj so vrata moje pisarne zanje vedno odprta in bi mi lahko svoje pomisleke kadar koli povedali v obraz," je na očitke koprske Levice odgovoril koprski župan Aleš Bržan. Omenjena stranka se v odprtem pismu sprašuje, ali ni Bržan "še en samodržec v nastajanju" in mu očita, da njegovo vodenje Kopra zaenkrat ni prineslo bistvenih sprememb in premikov od slabih praks preteklih šestnajstih let.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan v odzivu na odprto pismo Lokalnega odbora Levice Istra poudarja, da ni še nikoli zavrnil pogovora s katero koli svetnico ali svetnikom, bodisi iz koalicije bodisi iz opozicije, in niti iz politične stranke, ki želi biti oboje hkrati.

"Očitke o nedemokratičnosti svojega vodenja naše skupnosti odločno zavračam, saj se o vseh pomembnih odločitvah za našo občino vedno posvetujem tudi s koalicijskimi partnerji na rednih usklajevanjih. Srečujemo se vsaj dvakrat mesečno, in čeprav se naša mnenja pogosto razlikujejo in znajo biti naši pogovori tudi zelo burni, nikoli nisem nikomur dal nobenega razloga, da bi skrival pomisleke in vedno odkrito pojasnil razloge za svoje odločitve. Tako bo tudi v prihodnje. Z Levico ali brez," je v odzivu jasen Bržan. Kot pojasnjuje, koprsko občino vodi tako, kot je obljubil volivkam in volivcem, torej demokratično, z vključevanjem javnosti v postopke odločanja, s čim širšim konsenzom o vseh pomembnih razvojnih vprašanjih. Zagotavlja, da brez aktivnega sodelovanja javnosti ne bodo sprejeli niti proračuna niti občinskega prostorskega načrta.

"Občanke in občani so mi pred devetimi meseci svoje zaupanje izrekli tudi na podlagi obljube, da se ne bom pustil izsiljevati. Ne kapitalu, ne strankam, ki so očitno izpustile osnovno šolo demokracije in nameravajo svojo podporo graditi na cenenem populizmu," nadaljuje Bržan. Po njegovem si drugače namreč ni mogoče razložiti očitkov o "nerazvojno naravnanem" proračunu za leto 2019, ki so ga pripravljali skupaj in sprejeli soglasno, in zamolčanje dejstva, da so morali letos zagotoviti kar 20 milijonov za investicije in projekte, ki so bili izvedeni in zastavljeni v preteklih letih.

"Očitajo mi prirejen razpis za direktorja Marjetice in odvzem možnosti izbire nadzornemu svetu, ne omenijo pa, da je kandidata prvi izbral prav nadzorni svet, v katerem sedi tudi predstavnik Levice, in da sva z ankaranskim županom le potrdila odločitev nadzornikov. Očitajo mi da ne vedo, zakaj je bila naročena cenitev palače De Belli, čeprav sem jim pojasnil, da je cenitev le prvi korak k njeni obnovi. O načinu obnove bo najprej razpravljala koalicija, odločil pa ne bo župan, ampak občinski svet z glasovanje," je v odzivu zapisal koprski župan. Kot je še dodal, se je s koalicijskimi partnerji posvetoval tudi o imenovanju podžupanov, čeprav gre za izključno pristojnost župana.

"Verjel sem, da si zaupamo. Da bo naše tovarištvo vedno premagalo razlike med nami, vse morebitne osebne interese in zamere. In predvsem, da bomo odkriti in pošteni drug do drugega, še zlasti, kadar ne soglašamo," Bržan ni skušal skriti svojega razočaranja. Kot je še zaključil: "Obžalujem, da je Levica v Istri zašla v slepo ulico političnega mešetarjenja in hujskaštva, ni pa nujno, da v njej tudi ostane. Na pravo pot jo lahko popeljejo že vrednote, ki so jih članice in člani stranke zapisali v lasten program. Razumem, da je odgovornost sodelovanja pri sprejemanju odločitev lahko tudi breme, ki pa se ga ni mogoče otresti z neresnicami in zavajanjem. Če Levica želi boljše delo občine, bo morala tudi delati bolje."

Odprto pismo Lokalnega odbora Levice Istra je sicer naslovljeno name, ni pa meni namenjeno, saj so vrata moje pisarne...

Objavil/a Aleš Bržan dne Ponedeljek, 23. september 2019

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
koper jan |  24 .09. 2019 ob  17: 04
Kaj zdaj protestirate? Volilo se je Bržana, ker drugega ustreznega kandidata ni bilo. Lahko bi rekli, da je Bržan neke vrste by-pass od Popota do novega "ta pravega" župana v bodočnosti. Upam..
Tine |  24 .09. 2019 ob  13: 14
-2
Bržan, pred volitvami smo te imeli za v redu fanta. Ko si dobil oblast, ti je ta stopila v glavo in zdaj misliš, da si nepremagljiv, da lahko počneš kar hočeš in da ti nihče nič ne more. Odstavili smo popoviča iz prestola, odstaviti tebe bo mala malica, saj boš vse naredil sam. To, da je Levica izsiljevala funkcije, ti nihče ne bo verjel, saj so v levici znani po temu, da se držijo svojih načel in od njih ne odstopajo, pa naj bodo dobra ali slaba, ali so nam všeč ali ne. Da skušaš krivdo za slabo izbiro direktorja Marjetice prevaliti na druge, je zelo podlo in sprevrženo dejanje. Svojemu sosedu in prijatelju si "zrihtal" službo direktorja Marjetice Koper, kljub temu da si vedel, da ne izpolnjuuje razpisnih pogojev in s tem onemogočil, da bi Marjetica Koper dobila najboljšega direktorja. Draščić ni bil nikoli direktor podjetja, več kot 10 let je že brezposelen in se prijavlja na vsa možna direktorska mesta v Sloveniji. To, da ga nihče ni hotel, pove dosti. V Interevropi je napredoval pod Lovšinom, ko je bila vladajoča stranka SDS (Draščić je tudi kandidiral za SDS) in vemo, kam je lovšin in njegova kompanija pripeljala Interevropo. Po odhodu Lovšina je Draščić dobil odpoved zaradi nesposobnosti. Da se ga rešijo, so ukinili njegovo delovno mesto. Draščića si branil, ko je dovolil, da se kopamo v fekalijah, in obtoževal druge, da so ti podtaknili. Izbral si ga in ga podpiraš kljub temu da veš, da nima izkušenj za zasedbo delovnega mesta direktorja. Podpiraš ga kljub temu, da delo opravlja slabo, da je nesramen do delavcev, krši pravice delavcev in je popolnoma nesposoben.

Bržan, požrl si vse svoje volilne obljube in razočaral tvoje podpornike, ki smo verjetli, da bomo delali dobro za občino. Si slabši od Popoviča, on je vsaj povedal po resnici in imel jajca za tem stati. Ti si pa mevža, ki se skriva za drugimi in druge obtožuje tistega, česar je sam kriv. Sram te bodi!
vseved |  23 .09. 2019 ob  22: 03
Ta garnitura je obsojena na propad že takoj po volitvah . Nima vizije, skregani so med seboj, nimajo pojma o vodenju občine.
Argument |  23 .09. 2019 ob  18: 54
19
Najhujši so taki ,ki se tako radi skrivajo za "demokracijo," v ilegali kot smo videli in še verjetno bomo ,pa postavljajo svoje prijatelje pristaše na neka izmišljena delovna mesta .
Lili |  23 .09. 2019 ob  17: 52
15
levica je navadna provokatorska banda...na občinski in na državni ravni...s podporo stricev iz ozadja, seveda
Tina K. |  23 .09. 2019 ob  17: 41
10
On ni nikoli kriv, zanimivo.
a povsod samo prijatelji in sosedi.
Niti dar govora, mu ne pomaga več zgleda. Kar precej nasprotnikov si je nabral.

Olgo Franco |  23 .09. 2019 ob  17: 29
14
Prav bi bilo, da odstopita oba in razbremenita tako druzbo kot proracun mok za prihodnji 2 leti vladanja... vec itak ni ostalo....
Fošina |  23 .09. 2019 ob  16: 22
18
Če Levica pred tem res ni zaznala razlike med Popovičem in Bržanom, ji mora biti zdaj jasno po tem odzivu. Ostro, ampak spoštljivo in nenazadnje tudi spravljivo. En tak lep rumen karton :)
mente |  23 .09. 2019 ob  16: 12
20
uprasanje kako Levioca Istra je zdaj proti Brzan? kaj je obljubil Popovic? :) :) :) :)
sram vam je ...... na mesto da kritizirate dalajte.... tudi v krajevno skupnosti nic ne delate za obcane ampak gledate samo svojo ...... in kaj vam ponujajo drugi.....
Istriano |  23 .09. 2019 ob  15: 56
Mu je treba malo odvzet podporo, da izgubi večino in bo spet postal priden.