Narasle vode še povzročajo težave

Slovenija

Gasilci imajo zaradi naraslih rek tudi danes precej dela, predvsem na severovzhodu države. Dopoldne so črpali vodo iz kletnih prostorov več stanovanjskih objektov v Ljutomeru, na pomoč so jih poklicali tudi prebivalci občin Dornava, Ptuj in Murska Sobota. Zaradi razmočenosti terena se je sprožilo več zemeljskih plazov.

Praktično po vsej Sloveniji, še posebej pa v Pomurju in Podravju, so gasilci črpali vodo iz poplavljenih kleti stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov že v nedeljo. Ponekod so objekte zavarovali s protipoplavnimi vrečami s peskom oz. z njimi oskrbeli prebivalce.

V nedeljo pred poldnevom je v poplavljenem podvozu na Ptuju obtičalo osebno vozilo. Gasilci so iz njega rešili štiri osebe ter iz vode potegnili tudi avto.

Danes zjutraj se je v naselju Panovci v občini Gornji Petrovci sprožil zemeljski plaz, ki ogroža stanovanjsko hišo in električni drog. Po ogledu so pristojni sklenili, da bodo s sanacijo začeli v torek.

V naselju Ilovci v občini Ljutomer je dopoldne zemeljski plaz poškodoval cestišče v dolžini 10 metrov, potrebna bo polovična zapora cestišča. O več zemeljskih plazovih danes poročajo tudi iz okolice Maribora.

Zaradi razmočenosti terena so se na več cestnih odsekov že v nedeljo usuli zemeljski plazov. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so plazovi zasuli ceste Kalce-Veliki Trn v občini Krško, Klek-Partizanski vrh v občini Trbovlje ter Podvelka-Ribnica na Pohorju.

V kraju Lokovici v občini Šoštanj zemeljski plaz ogroža stanovanjsko hišo, vendar trenutne neposredne nevarnosti za objekt ni.

Zemeljski plaz, ki se je sprožil v naselju Tolsti vrh v občini Ravne na Koroškem, je na površini okoli 2500 kvadratnih metrov delno zasul dovozno cesto do stanovanjskega objekta. Plazenje zemlje so opazili tudi v bližini ene od hiš v Sečovljah.

Na cesto Sveti Križ-Orehovec v občini Brežice pa so morali postaviti popolno zaporo, ker so se nanjo podrla drevesa.

Več iz rubrike Družba:

Ekskluzivno: Vitoslav Türk odstranjuje domnevno črno gradnjo!

Velikonočni ponedeljek čas za obiske ali izlete

Večina Hrvatov ocenjuje vstop v EU negativno

Deli novico: