Velikonočni ponedeljek čas za obiske ali izlete

Slovenija

Na velikonočni ponedeljek, dan po veliki noči, se kristjani spominjajo prikazovanja vstalega Jezusa njegovima učencema. Po ljudskem običaju verniki tega dne tudi sami obiščejo sorodnike in prijatelje ter delijo veselje ob prazniku Jezusovega vstajenja. Velikonočni ponedeljek je podobno kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji dela prost dan.

Kristjani verujejo v Jezusovo vstajenje, ki se ga spominjajo na veliko noč, na osnovi pričevanj oseb, ki se jim je Jezus prikazal in jim z očitnimi znamenji dokazal svojo istovetnost. Med njimi sta tudi dva učenca, ki sta ga na poti v Emavs prepoznala po lomljenju kruha in novico sporočila tudi drugim, kar opisuje Sveto pismo. "Lomljenje kruha" je tako izraz, ki so ga prvi kristjani uporabljali za daritev maše, pojasnjujejo na Slovenski škofovski konferenci.

Po ljudskem običaju je ta dan namenjen obiskom. Dela prost dan številni izkoristijo tudi za izlete. Po cerkvah bodo tudi danes potekala bogoslužja, v več slovenskih krajih pa je navada, da na ta dan v krogu družine ali širše skupnosti pripravijo tudi posebne igre s pirhi, kot sta sekanje in trkanje pirhov, ponekod pa jih tudi skrivajo in iščejo.

Velik del pravoslavnih kristjanov bo zaradi uporabe drugačnega koledarja in načina izračuna datuma veliko noč letos obeležil pet tednov pozneje.

Več iz rubrike Družba:

Večina Hrvatov ocenjuje vstop v EU negativno

Rešitev ciprske krize v odpiranju igralnic?

Najhladnejša velika noč v zgodovini!

 

Deli novico:

1001 |  01 .04. 2013 ob  15: 19
ma kam češ na izlet v takem vremenu :(