KDO SLAČI AVTE NA OBALI? Na policiji odgovarjajo, ali gre za organizirano združbo

Koper

V minulih tednih smo nekajkrat poročali o primerih "slečenih" avtomobilov na Obali, ko neznanci z vozila snamejo pnevmatike skupaj s platišči, avto pa ponavadi pustijo na zidakih. Ob tem so se pojavila ugibanja, ali ne gre morebiti za organizirano združbo, ki se ukvarja s to vrsto kriminala. Tudi na koprski policijski upravi pravijo, da so na območju, ki ga pokrivajo, v zadnjem času zaznali več primerov tatvin platišč s pnevmatikami s parkiranih osebnih avtomobilov.

Audija so neznanci slekli na sicer osvetljenem parkirišču v Kopru.

Od novembra 2019 je bilo tako prijavljenih deset tovrstnih primerov, ki so bili v večini izvršeni na območju policijske postaje Koper, zlasti na parkiriščih večjih stanovanjskih naselij, v nočnem času, z osebnih avtomobilov višjih cenovnih razredov znamk Mercedes benz, Audi, Porsche …

Storilci so po demontaži platišč s pnevmatikami vozilo podstavili s kosi gradbenega materiala. V Kopru so tako na zidakih pustili Mercedesa avstrijskih registrskih oznak, ki je bil med prazniki parkiran na makadamskem parkirišču nasproti koprskega sodišča. Pred dnevi so policisti ponoči naleteli na slečenega Audija v Olmu, v torek pa se je brez delov znašel še Porsche v Portorožu.

V zvezi z omenjenimi kaznivimi dejani policija še zbira obvestila. So pa koprski policisti v letu 2018, v dveh primerih kazensko ovadili dva različna storilca, oba sta doma z območja Kopra.

"Gre za problematiko, ki je sicer prisotna na območjih večjih mest po Sloveniji in se periodično občasno pojavlja tudi na območju PU Koper, predvsem na območju mesta Koper," opisuje Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi na PU Koper. Poleg tega se občasno pojavljajo primeri tatvin posameznih drugih delov vozil, kot so žarometi, deli motorja, deli iz potniške kabine in podobno.  "Iz izkušenj lahko trdimo, da se takšni ukradeni avtodeli nato razpečujejo dalje na črnem trgu avtomobilskih delov, pogosto preko spleta," pravi Leskovčeva.

Občanom na policiji svetujejo, naj uporabljajo razpoložljive samozaščitne ukrepe, kot je parkiranje vozil na osvetljenih, po možnostih video nadziranih mestih oziroma parkiriščih, uporabljajo serijske ali dodatne alarmno – varnostne sisteme proti tatvinam, kot so uporaba zaščitnih vijakov, alarmno varnostnih naprav s tipali udarcev oziroma vibracij in razbitja stekla ter primeren nadzor notranjosti vozila.

Na parkiriščih, kjer prihaja do tovrstnih kaznivih dejanj, naj bodo pozorni na pojav sumljivih vozil in oseb. O tem naj takoj obvestijo policijo s klicem na interventno telefonsko številko 113. "V kolikor sami zalotite storilce pri takšnih kaznivih dejanjih, je osebna varnost najpomembnejša, zato nikoli ne poskušajte vlomilca prijeti samipač pa takoj pokličite policijo," svarijo na policiji in dodajajo, da policistom lahko očividci pri izsleditvi vlomilca pomagajo, če si dobro zapomnijo ali zapišejo čim več podrobnosti o osebah (spol, starost, velikost, obleka,  posebne  značilnosti obraza, hoja, govor) in vozilih (registrska številka, barva, znamka in tip vozila). Zapomnijo naj si tudi smer, v kateri je storilec pobegnil.

Zaradi tovrstne problematike občanom obenem pri nakupih nadomestnih avtomobilskih delov, vključno s platišči in pnevmatikami, na policiji svetujejo previdnost. Tovrstne nakupe naj opravljajo pri zanesljivih trgovcih,primerih nakupov takšnih predmetov od fizičnih oseb, pa naj preverijo izvor predmetov in se izogibajo sumljivih, cenovno izstopajočih ponudb. Pred nakupi naj se pozanimajo tudi o prodajalcih. Nakupi ilegalnih avtomobilskih nadomestnih delov namreč lahko predstavljajo kazniva dejanja, obenem pa uporaba takšnih delov lahko predstavlja tveganje za varnost v cestnem prometu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija