KAKO DO SREČNEGA IN ZDRAVEGA ŽIVLJENJA? Primorka ima recept in zdaj uči še druge

Koper

"Dokler dihamo, imamo vse priložnosti, da nekaj spremenimo," pravi Mojca Jakomin, ustanoviteljica programov za srečno in zdravo življenje, ki se svojega mota drži že deset let. Ko je pričela poslušati sebe in svoje telo, je na novo zaživela. Zdaj skuša to omogočiti tudi svojim učencem.

Primorka bo 1. oktobra obeležila deseto obletnico novega načina življenja. Življenja, v katerem sebe postavi na prvo mesto, posluša svoje želje in potrebe, predvsem pa si upa preizkušati nove stvari. "Pred 10 leti sem naredila veliko spremembo v svojem življenju. Pustila sem vse, od moža do službe, ostala brez vsega in našla samo sebe. Zdaj sem že deset let nova jaz, novo je okolje okoli mene, moje celotno življenje," je svojo pripoved pričela Mojca Jakomin iz Svetega Antona pri Kopru.

Mojca je po izobrazbi diplomirana organizatorka turizma, pred desetimi leti so doma imeli gostilno, sama je imela zelo dobro službo v podjetju. Navzven je imela popolno življenje, lepo družino, odličnega moža, dobro službo, materialno preskrbljenost, a je prišla do točke v življenju, ko ni bila več srečna. "Tako sem živela približno deset let, dokler tega nisem več hotela. Dogajalo se mi je ogromno krivic, težkih preizkušenj, nato pa je prišel trenutek, ko sem se na tisoč in en košček sesula kot vaza iz porcelana. Izgubila sem se."

Zaradi najrazličnejših bolezni je hodila od strokovnjaka do strokovnjaka, a nihče ni našel vzroka njenih težav. Nato jo je zdravnica opozorila, da so njene telesne težave najverjetneje posledica psiholoških vzrokov, a ji ni verjela. Ko je še globlje potonila v depresijo, je bila pred njo pomembna odločitev, kako naprej. "Ko se bila najbolj na tleh, sem se sama pobrala. Ostala sem brez vse podpore, dobila sem odpoved, v istem dnevu sem se ločila od moža. Takrat se je vse spremenilo in začelo se je moje poslanstvo," pove Jakominova.

Pričela je poslušati sebe in se sestavila košček za koščkom. "Postala sem nova oseba. Spremenila sem način razmišljanja. Prej sem vedno poslušala druge, vsem ustrezala, vsem pomagala, ampak v vsem tem razdajanju sem se izgubila, nisem več vedela, kaj hočem. Potem pa sem začela sebe postavljati na prvo mesto in zdaj sem že deset let brez bolezni, predvsem pa srečna," prizna 40-letnica.

Odločila se je pomagati tudi drugim 

"Ustanovila sem programe za srečno in zdravo življenje. Verjamem namreč, da so telo, duša in um povezani. Ljudem tako pomagam spreminjati življenje na boljše, da so bolj zdravi, srečni, da živijo svoje sanje, s tem, ko najdejo sebe," razloži. Med vadbenimi programi, med katerimi ponuja plesno vadbo, pilates in jogo v kombinaciji z aromatičnimi olji, je ustanovila tudi delavnico za um oziroma spletni program Life-Soul coaching. Kot je poudarila, se lahko trenutno pohvali s stoodstotnim zadovoljstvom strank, kar pomeni, da "vsaka stranka, ki pride k njej, doseže želen rezultat". Gre za šestmesečni individualni program, ker pa bi rada pomagala še večjemu številu oseb, se je z novim letom odločila pričeti tudi s šolo za srečno in zdravo življenje, pri kateri bo sodelovala s strokovnjaki z različnih področij. Kot poudarja, ima tudi sama ogromno različnih znanj, veliko število licenc in opravljenih tečajev.

Ravno v teh dneh je Mojca Jakomin odprla vrata novih poslovnih prostorov v Šalari, z oktobrom pa pričenja z novimi vadbenimi programi v Kopru. Več o njeni ponudbi lahko preverite na njeni spletni strani.

V načrtu ima tudi ustanovitev društva z imenom Prava pot, ki bo organiziralo dogodke, kot je na primer nočni pohod na Nanos. "Ko sem pred dvema letoma pričela z nočnimi pohodi na Nanos, so me vsi imeli za čudno, ampak jaz sem tam zaživela. Začela sem sama s prijateljico, letos poleti se je dogodka udeležilo 70 ljudi, prišli so iz vseh koncev Slovenije in celo s Hrvaške."

Kaj mora narediti nekdo, ki si želi spremembe?

Kot pravi Jakominova, je naš največji problem, da smo odtujeni od sebe. Sama že 15 let ne gleda televizije oziroma se poskuša ne izpostavljati vplivom medijev, šolstva, cerkve, službe, niti prijateljev. "Ko sem to odrezala, sem dosti lažje našla sebe. Vem, kaj mene veseli, kaj je moja resnica, ne pa, kaj mi hočejo v glavo vcepiti drugi."

Vsakdo mora priti do točke v življenju, ko se ustavi in sprejeme odločitev. "Že beseda odločitev pomeni, da se od nečesa ločimo. Sama sem si dolgo časa želela spremembe, ampak nisem naredila ničesar v tej smeri. Ko pa sem se ločila in naredila korak izven cone udobja, se je zame pričelo novo življenje. Odločitev je bistvo tega, da nekaj narediš, da je drugače, ne samo, da hočeš, ampak da nekaj aktivno narediš. Ko to naredimo, se nam začne vse obračati. Vsako dejanje privede do posledice, se spremenijo energije, okolje …"

Ko se najdemo, pa je izredno pomembno, da se zasidramo, nadaljuje Primorka. "Nevihta, tj. sprememba v življenju, na katero nimamo vpliva, nas zamaje, a če imamo sidro, nas sicer malo premakne, a vedno vemo, katera je naša pot. Če pa nismo zasidrani, nas lahko vrže na drug otok, lahko se potopimo, razbijemo." Pri vsem tem je seveda ključno, da delaš tisto, kar te veseli. Pomembno pa je tudi, da znamo reči 'ne'. Najprej je treba poskrbeti zase in za svoje dobro počutje, moramo si zaupati in verjeti vase, šele nato lahko pomagamo drugim. To je namreč ključ do tega, da se ne izgubimo.

Pomembno pa je, da si na ramena ne nalagamo skrbi, tudi če so majhne. "Če se nam vsak dan nalagata nezaveden stres in breme, se tega ne zavedamo, ker je preveč lahko, a ko pride nekaj, lahko še tako majhnega in lahkega, te lahko zlomi. Zato je treba sproti z naših ram čistiti, kar ni naše, kar ni v skladu z našo potjo, kar nas omejuje, da gremo naprej. To je pomembno, da se ne zlomimo. Včasih se počutimo utrujene, pa ne vemo zakaj – razlog je nalaganje lahkih skrbi, ki pa nakopičene ustvarijo težo," je še pojasnila učiteljica zdravega in srečnega življenja.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  26 .09. 2019 ob  10: 54
Važno, da se negativne in korektno napisane komentarje briše.
Istriano |  25 .09. 2019 ob  11: 43
Njene rezultate bomo še lahko preverili v prihodnosti, jaz se za zdaj raje držim metode Borisa Pahorja. Je 100% preverjena.