POLEG POŠTE V JAGODJU ZAPIRAJO TUDI TISTO V ŠALARI: Še štiri poslovalnice v slovenski Istri bodo preoblikovali

Izola

Peticija krajanov Jagodja, s katero naj bi do konca meseca zbrali od 4000 do 5000 podpisov, očitno ni dovolj, da bi si Pošta Slovenije premislila in ohranila svojo poslovalnico v tem delu Izole. Kot so nam pojasnili, predvidoma do konca leta zapirajo tudi tisto v Šalari v Kopru, medtem ko bodo pošte v Dekanih, Gračišču, Šmarjah in Črnem Kalu postale pogodbene. Pošto 6101 Koper pa so preselili na novo lokacijo v starem mestnem jedru Kopra na Pristaniško 43 a.

Poslovni prostori v Jagodju so že uvrščeni na spletno dražbo, ki jo Pošta Slovenije organizira prihodnjo sredo, 2. oktobra, in sicer za izklicno ceno 335.000 evrov. "Zastavili so si cilj brez upoštevanja volje ljudstva," ob tem pravi predsednik krajevne skupnosti Jagodje-Dobrava Matjaž Gergeta. Kot dodaja, Pošta Slovenije na eni strani kupuje logistično podjetje, na drugi strani pa zapira za krajane pomembne prostore.

"Pomisleke krajanov razumemo, vendar se mora tudi Pošta Slovenije prilagajati spremenjenim okoliščinam poslovanja, saj se zaradi povečanja obsega elektronske komunikacije (e-substitucija) in sodobnih tehnologij, ki bistveno spreminjajo uporabniške navade potrošnikov, tako kot drugi poštni operaterji v EU sooča z velikimi strukturnimi spremembami na trgu poštnih storitev," pravi direktor poslovne enote Koper Damjan Lah. Ob tem navaja več kot polovični padec univerzalne poštne storitve, 63-odstotni upad beležijo pri plačilnih storitvah.

Poštno poslovalnico v Šalari v Kopru bodo zaprli predvidoma do konca leta.

Spremenjenim okoliščinam se prilagajajo tudi tako, da optimizirajo poštno omrežje z uvajanjem tako imenovanih pogodbenih pošt, kar je po Lahovih navedbah pogosta praksa v drugih evropskih državah.

Krajanom Jagodja na Pošti Slovenije zagotavljajo, da bodo imeli uporabniki še naprej zagotovljeno dostavo petkrat tedensko, storitve pa lahko opravljajo na centralni pošti. "Del storitev lahko uporabniki opravijo pri pismonoših, na primer oddajo pošiljke, plačajo UPN-obrazce (položnice), vplačajo poštne nakaznice, dvignejo določen znesek gotovine z osebnih računov pri Novi KBM, kupijo znamke, kuverte, dopisnice, kar je še posebej primerno za starejše in manj mobilne prebivalce," pojasnjuje Lah.

Na naše vprašanje, kaj bo z zaposlenimi v poslovalnicah, ki jih nameravajo zapreti, na Pošti Slovenije odgovarjajo, da jih bodo v okviru možnosti premestili na enaka delovna mesta blizu kraja bivanja.

V letošnjem letu so uvedli še nekaj drugih sprememb. Na pošti 6104 Koper na Kolodvorski cesti so poleg centralizacije pismonoš za dostavno pošto 6000 Koper centralizirali tudi dostave pošt 6271 Dekani, 6272 Gračišče, 6274 Šmarje in 6275 Črni kal, s tem pa skrčili prostor za stranke in ga namenili pismonošem.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  24 .09. 2019 ob  14: 33
Tudi to (poslovanje pošte slovenije) je politična kuhinja... Na račun državljanov! In to, ovce, prenašamo....
Istriano |  24 .09. 2019 ob  12: 13
Komaj čakam, da zaprejo pošto v Šalari. Kolikokrat sem šel v prazno popoldne na to pošto. Sem prisiljen iti sem, ker poštar dostavlja priporočena pisma in pakete samo zjutraj, kot da na pošti ne vedo, da je takrat večina ljudi v službi ali šoli. Če zaprejo pošto v Šalari bom spadal pod glavno pošto v Kopru, ki ima normalen urnik od 8.00 do 19.00. Komu koristi ta pošta v Šalari, ki je odprta samo par ur popoldan. Na internetu piše, da dela do 18.00, sem bil zadnjič ob 17.10 in je bila že zaprta. Ni mi jasno zakaj ne morejo poštarji dostavljat pošto popoldan, saj bi delali isto 8 ur kot do zdaj?