JOŠKO JORAS PREKINIL GLADOVNO STAVKO: Zdaj bo sprožil tožbo

Piran

Joško Joras je danes za STA povedal, da je prekinil gladovno stavko. Začel jo je 30. septembra, ko so mu hrvaški organi z izvršbo zasegli kmetijsko zemljišče, za katerega je plačeval najemnino Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Zdaj bo sprožil tožbo proti skladu zaradi nespoštovanja pogodbenih obveznosti, je povedal.

Joško Joras

Kot je pojasnil v pogovoru za STA, se je konec septembra za gladovno stavko odločil, ker da slovenski politiki "ne spoštujejo ustave, pravnega reda in mednarodnih sporazumov", predvsem pa ne spoštujejo "svojih zaobljub, da bodo to spoštovali".

V skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča, ki je določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je namreč območje, kjer ima Joras dom in tudi sporno parcelo, pripadlo Hrvaški. A Hrvaška arbitražnega postopka ne priznava in ker torej razsodbe ni implementirala, mu ozemlje, ki ga je imel v zakupu in posesti od sklada, ne bi smelo biti odvzeto, ne glede na to, da se je Slovenija odločila enostransko uresničiti razsodbo, kjer jo lahko, meni Joras.

Zdaj bo s pomočjo odvetnika sprožil postopke proti Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov, ker ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti. Pogodbo o zakupu skupno približno 32.000 kvadratnih metrov zemljišč ima Joras že od leta 2002, leta 2017 pa jo je podaljšal za 30 let. Odvzeto pa mu je bilo zdaj okoli 5000 kvadratnih metrov zemljišča, na katerem ima sadovnjak in hlev s senikom.

Kot je pojasnil Joras, za to zemljišče, ki je v lasti Republike Slovenije in njegovi posesti, ne namerava zahtevati odškodnine, ampak predvsem spoštovanje pogodbenih obveznosti. Ločeno pa je od izvršiteljev zahteval tudi vrnitev kobile in dveh krav, ki so mu bile prav tako odvzete v postopku izvršbe, je povedal.

Pojasnil je še, da je bil ob postopku izvršbe, ki so ga izvedli hrvaški organi konec septembra, v položaju, ko ni vedel, kaj sploh storiti in se je odločil za gladovno stavko. Zdaj se mu je s potjo tožbe odprla pot naprej, zato se je odločil gladovno stavko prekiniti. Kot je še pojasnil, je opravil tudi zdravniški pregled in je njegovo zdravstveno stanje dobro.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  19 .10. 2021 ob  07: 56
zanimivo da nihče od domačinov ne dela pizdarij..tale pa ni ravno iz istre,,joška joras..
groza
borec za južno mejo?! borec..ja mhm ja
kako lepo bi bilo da bi bila istra država
istra vam materina
Pjero Shriba |  19 .10. 2021 ob  01: 01
Gradbeno je rihtal v Bujah, še v času Jugoslavije.
Takrat ga ni motilo, da je gradil na Hrvaškem anzi, je bilo bolj poceni.
Po osamosvonitvi pa postane velik borec za južno mejo.
Che pirla.
Obala1 |  18 .10. 2021 ob  22: 21
Će nic drugega je malo prisparal na hrani :-) a će mu kaj ni prav se vedno se lahko vrne od kod je prisel ….Istrijani ne rabijo taksne bebce ker od samega začetka ta neumnez dela tezave ( In vedel je da zida na spornem ozemlju ker je gradbeno dovoljenje dobil na hrvaskem )
Prognostik |  18 .10. 2021 ob  20: 25
Po kolikem času je prekinil gladovno stavko? Po pol ure. hahaha.
alfa |  18 .10. 2021 ob  20: 24
in koliko je shujšaljQuery112303364534912763104_1634581444495
20 let tihozitja |  18 .10. 2021 ob  17: 53
Evo tozis in je,si prestar Josko za gladovno stavkat