JOŠKO JORAS ZAČEL GLADOVNO STAVKO: Hrvaški organi so mu v četrtek zasegli kmetijsko zemljišče, konja in dve kravi

Piran

Joško Joras je po poročanju časnika Delo začel gladovno stavko, ker so mu hrvaški organi z izvršbo zasegli kmetijsko zemljišče, za katerega je plačeval najemnino Skladu kmetijskih zemljišč in gozdov. Po arbitražni razsodbi je zemljišče pripadlo Hrvaški, ki pa razsodbe ne priznava, in Joras je očitno pričakoval posredovanje Slovenije.

Joško Joras

Kot poroča Delo, je sodni izvršitelj v četrtek v spremstvu hrvaške policije Jorasu preprečil dostop do približno 5000 kvadratnih metrov zemljišča, na katerem je imel Joras sadovnjak, hlev s senikom. Zasegli so mu celo konja in dve kravi.

Joras je parcelo v zakup od sklada kmetijskih zemljišč dobil leta 2002 in nedavno pogodbo podaljšal še za 30 let do leta 2047. Skladu je tudi redno plačeval zakupnino in je vpisan v zemljiško knjigo k.o. Sečovlje.

Za območje v neposredni bližini mejnega prehoda Sečovlje in Jorasove hiše je sicer Hrvaška leta 1993 kljub nasprotovanju Slovenije vzpostavila lastni kataster in Jorasovega zakupa ni priznavala. Zemljišče je prodala bližnjemu podjetju Casino Mulino. To je zdaj zemljišče dobilo tudi v posest.

Območje je bilo tudi del arbitražnega procesa o določitvi meje med Slovenijo in Hrvaško, iz katerega je slednja sicer enostransko izstopila in razsodbe ne priznava. Arbitražno sodišče je območje sicer prisodilo Hrvaški. Slovenija se je odločila za enostransko implementacijo razsodbe, kjer je bilo to mogoče brez Hrvaške.

Med drugim je Slovenija prenehala izvajati oblastna dejanja na spornih območjih, ki so pripadla Hrvaški, vsem prebivalcem na teh območjih pa je ponudila odškodnino in možnost preselitve ter drugo pravno pomoč. To možnost sta po navedbah Dela izkoristila Jorasova hči in sin, ne pa tudi Joras in njegova žena. Kot je pojasnil za časnik, "ni bil pripravljen sodelovati pri kupčiji, ki bi zmanjševala slovensko ozemlje".

Slovenija in Hrvaška sicer vprašanje meje in implementacije arbitražne razsodbe zdaj rešujeta s "tiho diplomacijo". Joras pa se je zdaj zaradi krivice, ki jo občuti, in zaradi tega, ker državi toliko let nista sposobni rešiti vprašanja o meji, odločil stavkati.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
td |  01 .10. 2021 ob  19: 08
Kaj je Janšek izgubil naklonejnost hrvaške? Običajno so uvidevno počakali, da so bile volitve in da so bili drugi na oblasti.
hribi |  01 .10. 2021 ob  16: 54
10
Zgleda da so volitve zelo blizu. Čeprav Pahor tega se ne ve.
Obala1 |  01 .10. 2021 ob  15: 40
17
@darko 56 rabi folk ki bo znal Kam je prisel In spostoval okolje ( Istro In istrijane ki nas se nekaj ) …ne nekoga ki bo delal zdrahe v službi kakih Starmanov, Podobnikov ali drugih pokvarjenih politikov ki so na račun tega bebca zeleli pridobiti poceni politicne poene…pac ti Bosanci ali Srbi ali Slavonci so del vsakdanjih migracij ter jih je polna ne samo Istra vendar tudi Slovenija :-) Zal je vsa ta zmeda začela vemo kdaj no, da ne bi prevec o zgodovini, dejstvo je, da ta bebec tukaj ne sodi
darko56 |  01 .10. 2021 ob  14: 27
-10
Obala1 |kaj pa Istra rabi? Bosance, Srbe. Istranov itak ni več! na hrvaški strani pa Vukovarske izbeglice, ki delajo pizdarijo!
ZigaZois |  01 .10. 2021 ob  14: 09
18
Ob vsakem cirkusu z njim nekaj zgodilo v Sloveniji. Največkrat so to bile prodaje stabilnih podjetij tujcem.
Zato sem prepričan, da je tudi zdaj preusmerjanje pozornosti in se sprašujem, kaj kaj se nam bo zgodilo. Dvomim, da bo kaj lepega.
Obala1 |  01 .10. 2021 ob  11: 58
14
A nisi mogel Ostat tam od koder si? Tukaj nam v Istro prides delat zmedo In probleme …taksni nam tukaj ne rabijo …lepo se vrni In će bo treba ti bomo mi plaćali pot za Nazaj ( će bi pa lepo zivel v miru ti tega ne bi povedal ) ….Istra taksne ne rabi