IZLITJE NAFTE V IZOLI ŠE VEDNO PEREČA TEMA: Kje se je zalomilo in kaj to pomeni za okolje in prihajajočo turistično sezono? (VIDEO)

Izola

Izlitje nafte je v Izoli še vedno pereča tema. Spomnimo: konec decembra lani je iz podzemne cisterne Hotela Delfin začela v morje iztekati nafta. Prva ocena s strani hotela: izteklo naj bi 3.000 litrov. Po petih mesecih pa drug podatek - količina iztekle nafte je kar desetkrat večja. Kje se je zalomilo? Ni nihče opazil, da primanjkuje 30.000 litrov kurilnega olja?

Da je sploh prišlo do iztekanja morja, je sicer po nekaj dneh zaznala šele izolska komunala. Direktor hotela je pristojne službe o novi, bistveno večji količini nafte obvestil šele konec januarja, izolske občine in župana ter Agencije za okolje (ARSO) pa sploh ni obvestil. Občino je 11. maja o izlitju nafte obvestil koncesionar izolske marine.

Arso zdaj spremlja, ali je prišlo do okoljske škode

Ta bi lahko nastala na vodah, tleh ali v naravi – na zavarovanih vrstah oziroma njihovih habitatih. Strokovno oceno o tem bosta podala zavod za varstvo narave in nacionalni inštitut za biologijo. Kot so nam pojasnili v pisnem odgovoru, določajo in sprejemajo ukrepe, s katerimi bi morebitno škodo omejili in sanirali. 

Policisti so po zaključeni obravnavi izlitja ugotovili sum storitve prekrška po zakonu o vodah in zadevo predali Inšpektoratu za okolje in prostor, trenutno pa preiskujejo, ali gre morebiti tudi za znake kaznivega dejanja zaradi obremenjenosti okolja.

Medtem pa na vrata že glasno trka turistična sezona. Bo varnost kopalcev pod vprašajem? Več v spodnjem prispevku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  24 .05. 2023 ob  11: 42
Pjero tukaj je zatajila Kapitanija v prvi vrsti! Je pa pameten, ko nekomu spusti mal goriva iz barkice...
Pjero Shriba |  24 .05. 2023 ob  09: 31
Smešno zveni, da naj bi sam onesnaževalec imel nalogo obveščanja župana.
A res nimamo v Izoli organov nadzora, ki gledajo, kaj se dogaja v občini ?
zoran13 |  24 .05. 2023 ob  00: 07
13
HOTEL DELFIN

Vsi obiskovalci Izole in Marine Izola si lahko vsakodnevno pogledajo veliko ekološko škodo, ko iztekla nafta pronica skozi tla, mimo baražnih zapor in žal tudi mimo belih pivnikov, ki sčasoma postajajo rjavi in polni iztekle nafte. Kolikor to ni "okoljska škoda po predpisih" potem bi morali vse pisce Zakona in vse poslance, ki o tem odločajo, pripeljati v Izolo, da v živo vidijo posledice. Tudi turisti in upokojenci, ki bodo v prihodnih mesecih gostje v Hotelu Delfin, še ne vedo ali bodo prišli, ali odpovedati počitnice, saj še vedno ni zagotovila, da se bodo lahko sploh kopali v morju. Ko bi vsaj odgovorni vedeli in videli, koliko škode lahko naredi malomarnost in izmikanje odgovornosti, saj nastale škode v naravi ne bo moč povrniti in sanirati v celoti. Da o okoljskih zavarovanjih sploh ne kaže izgubljati besed...pa vsi govorijo o trajnostnostnem razvoju naša družbe...