KATASTROFA ZA NAŠE MORJE? Ne 3000, kar 30.000 litrov nafte je izteklo v akvatorij marine!

Izola

Kot smo že poročali, je pred petimi meseci iz rezervoarja ob Hotelu Delfin v morje iztekla nafta. Takrat je bilo rečeno, da gre za okoli 3000 litrov. Na pomorski upravi so že tedaj ocenili, da 3000 litrov nafte ni malo, zato so dogodek obravnavali kot veliko onesnaženje, sedaj pa se je izkazalo, da gre celo za desetkrat večje količine.

Vladimir Gavran, direktor podjetja Porting, ki upravlja izolsko marino, je dejal, da se je izkazalo, da je iz podzemnega rezervoarja Hotela Delfin lani decembra izteklo bistveno več nafte, kot so bili sprva pripravljeni povedati, poroča Delo. Takrat naj bi jih namreč obvestili le o izteku nekaj tisoč litrov kurilnega olja, a se je izkazalo, da je ta količina desetkrat večja.

Pred kratkim so se zaradi močnega deževja oljni madeži znova pojavili, zato bodo morali v marini premakniti nekatera plovila. Škodo ocenjujejo na več 100.000 evrov. Skrbi jih, da posledic ne bodo mogli odpraviti pred poletjem.

"Najprej smo mislili, da je šlo pri puščanju kurilnega olja za enkratni dogodek zaradi slabega tesnjenja ventila, naknadno pa se je izkazalo, da je šlo za napako pooblaščenega servisa pri zamenjavi ventila. Konec januarja smo o tem obvestili vse pristojne službe, ki so tudi potrdile naš sanacijski načrt," pa je za Delo pojasnil Miloš Milivojević, direktor Hotela Delfin. 

Bo za napako odgovarjalo podjetje, ki je izvedlo servis?

Kot dodaja Milivojević, bo za napako moralo odgovarjati podjetje, ki je izvedlo servis. Pojasnil je tudi, da monitoring ni pokazal, da se v zemljini zadržuje nafta, a je nedavno prepuščanje goriva v morje pokazalo, da temu ni tako, poroča omenjeni časnik. 150 metrov od obale so trenutno postavljene baraže, ki preprečujejo, da bi se oljni madež širil iz akvatorija marine.

Stanje na terenu so si ogledali tudi predstavniki Agencije Republike Slovenije za okolje (ARSO) in Geološkega zavoda Slovenije (GEOZS). Na ARSO so povedali, da so začeli načrtovanje sanacijskih ukrepov, ki bi omejili negativen vpliv na okolje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija