GROZI IZOLI TURISTIČNA KATASTROFA? Poleg naftnih madežev tudi močan smrad (VIDEO)

Izola

Končnih podatkov, koliko kurilnega olja je dejansko steklo iz podzemne cisterne hotela Delfin, še ni. Prav tako ni mogoče napovedati, ali bo zadostovalo njihovo odstranjevanje s pivniki, kar se trenutno izvaja. Za zdaj je znano, da je bilo iz morja odstranjeno približno 10.000 litrov nafte, preostala količina - šlo naj bi še za 20.000 litrov, pa se še vedno nahaja v zemljini in se predvsem v času padavin izpira v morje. Poznavalci razmer so pri ocenah okoljske škode previdni, a enotni v mnenju, da gre zagotovo za "turistično katastrofo". Poleg naftnih madežev vlada na lokaciji močan smrad.

Preverili smo, kako so potekali dogodki, ki so pripeljali do izliva nafte iz podzemnega rezervoarja Hotela Delfin decembra lani, ko naj bi po nekaterih ocenah izteklo vsaj 30.000 litrov nafte. Tako je bilo pri inšpekcijskem nadzoru, ki ga je izvedel Inšpektorat RS za okolje in energijo, ugotovljeno, da je prišlo "do tehnične okvare novega ventila regulacije tlaka kurilnega olja, zaradi katere je kurilno olje pronicalo in se iztekalo v bližnji meteorni jašek, po njem pa je izteklo v morje". 

Hotelu Delfin je bilo odrejeno, da mora zagotoviti izvedbo sanacije podzemnega jaška, ki je zgrajen nad nepremičnim rezervoarjem kurilnega olja, na zemljišču ob vzhodni strani hotela tako, da se "ob iztekanju iz cevovodov lahko prepreči nenadzorovano razlivanje nevarne tekočine v okolje".

To je hotel tudi storil. Kot pravijo na inšpektoratu, je hotel "oba jaška saniral, uredil betonsko podlago ter ju hidrotesno zatesnili, v jašek so namestili vodno tipalo, katero ob morebitnem zamakanju takoj izklopi črpalke in sproži zvočni in svetlobni alarm. Pokrove jaška so vodno zatesnili". Vendar so se dober mesec kasneje v marini znova pojavili oljni madeži. Hotel Delfin je inšpektorja obvestil, da bodo opravili dodaten pregled terena in izvedli sondacijo, saj naj bi oljni madeži nakazovali, da je iz cisterne za kurilno olje izteklo več olja, kot so ocenjevali. 

Pri tem je zanimivo, da sondažni izkop, ki je bil opravljen v začetku februarja, ni pokazal onesnaženosti zemljine s kurilnim oljem. Zaradi novih oljnih madežev, ki so se pojavili v maju, inšpekcijski postopek še poteka.

Vodstvo Hotela Delfin zatrjuje, da je takoj pristopilo k reševanju problema"Angažirali smo neodvisne strokovnjake, s pomočjo katerih smo izdelali plan aktivnosti, ki smo ga predstavili pristojnim službam in pridobili pozitivno mnenje. Ta plan dosledno izvajamo, hkrati pa z angažiranjem novih strokovnjakov ves čas iščemo dodatne rešitve in ukrepe, s katerimi bi omejili oziroma preprečili nadaljnje posledice izlitja olja."

Kot so še zapisali, išečjo ustrezne rešitve za sanacijo stanja skupaj s predstavniki Arso in Geološkega zavoda. Za kakšne ukrepe gre in koliko časa bo trajalo, preden bi sanacija okolja bila lahko zaključena, smo preverili tudi pri pristojnih. Odgovore bomo objavili takoj po prejetju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Imperio  |  19 .05. 2023 ob  06: 32
-3
Več kot smrdi.
Več stanovanj prodajo.