Furlan izjav ne daje, opozicija preiskavo pričakovala

Vipavska dolina

V Ajdovščini še vedno odmeva torkova kriminalistična preiskava na tamkajšnji občini. Medtem ko je direktor občinske uprave Janez Furlan za medije še vedno nedosegljiv, opozicijski svetniki pojasnjujejo, da so kriminalistično preiskavo pričakovali. Vseeno jih je presenetila tema preiskave, v opoziciji so namreč pričakovali, da bodo kriminalisti na vrata Občine Ajdovščina potrkali v zvezi s kakšnim drugim primerom.

Na Regionalu smo preverili, kako vest o torkovi hišni preiskavi na ajdovski občini odmeva med svetniki. Stopili smo v kontakt z Alojzem Klemenčičem, vodjo največje svetniške skupine SDS. Ta nam je povedal, da so preiskavo kriminalistov pričakovali prej ali slej. "Kriminalistično preiskavo smo pričakovali, a ne na to temo. Kriminalisti bi morali na občini pregledati še marsikaj drugega. Če ste spremljali zadnje tri seje občinskega sveta, sta se, ko smo obravnavali RCERO, oglasila dva svetnika, eden je rekel, da je mafija v Novi Gorici, drugi, da je mafija v Ajdovščini. Jaz sem se oglasil in rekel, da bi rad vedel, kdo so ti mafijci. Če svetniki vedo zanje, so dolžni to sporočiti naprej."

Informacija o torkovi preiskavi je med ajdovskimi svetniki sicer zaokrožila zelo hitro. "Eden drugega smo poklicali. Nismo pričakoval, da bo preiskava potekala na tem primeru, ampak na kakšnem drugem. Tako kot se dela na ajdovski občini, se je nekaj pač moralo zgoditi," razlaga Klemenčič in dodaja, "trenutno vemo samo, kar smo slišali iz medijev. Mislim, da nam tudi župan in uprava v kratkem ne bosta nič sporočila. Če kriminalistična preiskava ne bi odmevala v medijih, mi zanjo niti vedeli ne bi. Na občini nimajo te lepe navade, da bi nam kaj povedali – še najmanj pa stvari, ki jim ne gredo, kot bi morale."

Več bo znanega na januarski seji

Na vprašanje kdaj in kako bodo od občine terjali konkretne odgovore, nam je Klemenčič odgovoril, da bo redna seja občinskega sveta predvidoma potekala v zadnjem tednu januarja. "Takrat bomo seveda vprašali, kaj se dogaja. Namreč nekaj je čudnega. Delovna inšpekcija je ugotovila, da je vse prav, potem pa isto preiskavo speljejo še kriminalisti, to je znak, da nekaj ni v redu."

Klemenčič obenem zavrača županova namigovanja, da je torkova preiskava potekala v duhu predvolilnega boja. "Mislim, da so kriminalisti dovolj resni ljudje, da na občino ne bi prišli samo na podlagi kakšne anonimke in nepreverjenih zadev glede preiskave. Upam, da je tudi sodišče dovolj korektno, da ne bi dalo naloga za hišno preiskavo zgolj na podlagi kavarniškega pogovora. Mislim, da kriminalisti vedo nekaj več, kot je vedela delovna inšpekcija."

Klemenčič še doda, da so namigovanja o političnem obračunavanju malce neresna, saj direktor občinske uprave ni politik temveč zgolj strokovni delavec, ki danes na občini je, jutri pa ga lahko več ni. Poljšak je sicer kakršne koli odgovornosti pri omenjenem razpisu zavrnil že v torek. Klemenčiču pa se zdi odgovornost vzajemna. "Tako kot župan neštetokrat reče na občinskem svetu: 'Jaz se na to ne razumem, a popolnoma zaupam občinski upravi.' S temi besedami je za Poljšaka zadeva rešena. 'Ne razumem, se ne spoznam, zaupam občinski upravi.'"

Preiskava ne bo ogrozila koalicije

Po mnenju Klemenčiča torkova hišna preiskava ne bo omajala trenutne koalicije. "Koalicija se lahko zamaja le sama, ko se pred volitvami ne bo imela s čim pohvaliti." Dokler je v proračunu še kaj denarja pa se koalicija, tako Klemenčič, ne mora zamajati. "Do volitev se bo treba še pohvaliti s kakšnim pločnikom ali zidom in tako naprej. Koalicijo drži skupaj samo grabežljivost po denarju. Sam sem enkrat celo predlagal, da bi v proračunu namesto nekaterih kontnih planov zapisali kar imena in priimke nekaterih svetnikov," je do delovanja obstoječe koalicije kritičen Klemenčič.

Deli novico:

čibej |  02 .07. 2014 ob  15: 19
Res sem vese. da na ajdovski policiji ni klientelizma, ker drugače ne bi dobil službe

Piki |  16 .01. 2014 ob  16: 18
oh no,...