Dobri odnosi med Slovenijo in Črno goro

Zunanji minister Karl Erjavec se je danes v Ljubljani sestal s črnogorskim kolegom Igorjem Lukšićem, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji. Ministra sta se v izjavi za medije po srečanju strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri in prijateljski. Erjavec je ob tem izrazil podporo Črni gori pri vključevanju v EU in zvezo Nato.

"Slovenija močno podpira Črno goro v njenih prizadevanjih za polnopravno članstvo tako v zvezi Nato kot v Evropski uniji," je poudaril Erjavec, ki je pohvalil napredek Črne gore pri približevanju EU. Po njegovih besedah je ta država v zadnjih mesecih opravila veliko dela, od spremembe ustave do sprejetja določenih zakonov.

Kot je dejal Erjavec, Slovenija podpira čimprejšnje odprtje poglavij 23 in 24 o vladavini prava in pravosodju v pristopnih pogajanjih z unijo. Hkrati bi se morala po njegovih besedah odpreti nekatera druga pomembna poglavja, zato da proces približevanja uniji poteka odprto in vzporedno tudi na ostalih področjih. Erjavec je še dejal, da Slovenija nudi Črni gori tehnično in administrativno pomoč na vseh ravneh.

Lukšić se je zahvalil za podporo in dejal, da praktično ni poglavja v pogajanjih z unijo, pri katerem Črna gora že ne bi dobila pomoči Slovenije v obliki strokovnega znanja. "To potrjuje mojo oceno, da je Slovenija ena ključnih opor Črni gori na tej poti," je poudaril.

Tudi pri približevanju Črne gore zvezi Nato je Erjavec ocenil, da so bile opravljene prave reforme, ki ji bodo omogočile polnopravno članstvo v zavezništvu. "Pričakujemo, da bo na vrhu zveze Nato prihodnje leto tudi širitev in če bo prišlo do širitve, menimo, da bi morala biti Črna gora del te širitve glede na opravljeno delo v preteklosti," je poudaril.

Kot je dejal Lukšić, je članstvo v Natu ena ključnih zunanjepolitičnih prioritet Črne gore. "Naslednji vrh prihodnje leto bo priložnosti, ko bo možno še enkrat analizirati naše napore za članstvo v tej organizaciji," je dodal. Po njegovih besedah Črno goro čaka še precej dela, od povečanja podpore javnosti do reforme varnostnega sektorja.

Tudi na gospodarskem področju je sodelovanje zelo dobro, blagovna menjava pa se je v letošnjem letu povečala za 13 odstotkov. "To so pozitivni signali. Upam, da bodo slovenska podjetja še bolj prisotna v Črni gori in da bodo tudi črnogorska podjetja prisotna v Sloveniji," je dejal Erjavec.

Program o razvojnem sodelovanju

Zunanja ministra sta danes podpisala program o razvojnem sodelovanju med vladama obeh držav za obdobje od 2013 do 2015. "V teh težkih finančnih časih je težko zagotavljati sredstva za razvojno sodelovanje, vendar je Črna gora ena od prioritet slovenske zunanje politike in zato se trudimo, da tudi na področju razvojnega sodelovanja zagotovimo določena sredstva, ki so namenjena predvsem za izgradnjo potrebne infrastrukture in tehnično pomoč," je pojasnil. Lukšić je dodal, da je največji del pomoči namenjen manj razvitim severnim delom države.

Po Erjavčevih ocenah državi dobro sodelujeta tudi na regionalni ravni. "Velika pričakovanja imamo od bodoče jadransko-jonske makro regije, ki bo omogočala tudi črpanje evropskih sredstev," je navedel.

Lukšić je izrazil zadovoljstvo nad pobudo Slovenije za obuditev procesa Brdo, kar po njegovih besedah govori o interesu Slovenije za celotno regijo in njeno podporo vključitvi teh držav v evropske integracije.

Črnogorskega mirnistra sprejela tudi Bratuškova

Črnogorskega ministra je v nadaljevanju obiska sprejela tudi predsednica vlade Alenka Bratušek. V pogovoru sta potrdila dobre odnose med državama, ki se kažejo v sodelovanju predvsem na gospodarskem področju. Bratuškova je izrazila zadovoljstvo nad povečanjem blagovne menjave, kar odpira pot novim poslovnim priložnostim in še boljšemu sodelovanju med državama, so sporočili iz kabineta predsednice vlade.

Izmenjala sta tudi poglede na vključitev Črne Gore v evroatlantske integracije, pri čemer je Bratuškova poudarila, da Slovenija močno podpira Črno goro na njeni poti k članstvu v EU in bo s konkretno pomočjo, ki vključuje sodelovanje ekspertnih skupin, tudi nadaljevala.

Lukšić ima na programu še srečanje s predsednikom državnega zbora Jankom Vebrom.

sveti jurij |  09 .10. 2013 ob  18: 56
Kako to, da niso povabili Borisa popoviča? v Črni gori velja za đeka .