Črnogorci proti paradi ponosa

Svet

Srbska pravoslavna cerkev (SPC) v Črni gori se je odločno izrekla proti napovedani izvedbi parade ponosa, ki jo pripadniki črnogorske skupnosti LGBT in njihovi podporniki prvič doslej pripravljajo to nedeljo v Podgorici. Načrtovano parado so označili kot "brezsramen dogodek" in člane LGBT pozvali, naj jo odpovejo.

Foto: Kurir.si

Kot v svojem današnjem "pastirskem" pismu, naslovljenem na organizatorje parade ponosa, še izpostavlja črnogorski metropolit Amfilohije, ima Črna gora že tako ali tako "na pretek svojih delitev, siromaštva in nadlog" in ne potrebuje še dodatnih, kakršne bi zagotovo povzročila parada, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Amfilohije meni, da so oblasti v Podgorici pod vplivom evropskih gejevskih lobijev, ki izkoriščajo željo Črne gore po vključevanju v evropske integracije. Kot je spomnil, so nasprotno ruske oblasti parado ponosa prepovedale kar za prihodnjih sto let in tudi oblasti v Srbiji so se letos znova odločile proti izvedbi parade v Beogradu.

Homoseksualnost za večino Črnogorcev bolezen

"Skozi to 'revolucijo', še posebej skozi 'gejevstvo', vse funkcionira 'naravno', a jalovo," še verjame Amfilohije in sporoča, da "vse, kar obstaja, obstaja, da bi prinašalo plodove" ter da "se drevo, ki ne daje plodov, poseka in vrže v ogenj". Homoseksualnost je po njegovem nenaravna in vodi v samouničenje in samomor - ne le posameznikov, ampak človeštva.

Za nedeljsko parado ponosa je sicer že angažiranih 2000 policistov, ki bodo skrbeli za varnost. Prek spletnih družbenih omrežij se namreč že organizirajo pripadniki različnih navijaških skupin in drugi nasprotniki istospolno usmerjenih, ki nameravajo zmotiti dogodek. Ali se bodo parade udeležili tudi visoki predstavniki črnogorskih oblasti, zaenkrat ni znano.

Javnomnenjske raziskave sicer kažejo, da ima okoli 70 odstotkov Črnogorcev homoseksualnost še vedno za bolezen, medtem ko jih 80 odstotkov meni, da bi morali geji svojo spolno usmerjenost zadržati zase.