DOBILI SMO PRVO PROFESIONALNO IGRALKO GOLFA: To je Ana Belac iz Portoroža

Piran

Slovenija je dobila novo profesionalno igralko golfa. Ana Belac iz Portoroža je na prestižni univerzi Duke v ZDA končala študij statistike in zavoljo predčasnega zaključka študijskega leta zaradi pandemije koronavirusa dobila priložnost, da se preizkusi v seriji Symetra, drugi najmočnejši ravni turnirjev v ZDA za turnejo LPGA.

Čas za pogovor si je 23-letna golfistka vzela med pripravo na diplomo, ki jo bo morala opraviti preko spleta, saj se je življenje v Severni Karolini tako kot drugod po ZDA in svetu povsem ustavilo. "Na območju okoli univerze, ki v premeru obsega približno 30 kilometrov, živita dva milijona prebivalcev. Vse ustanove so zaprte, obratujejo le najnujnejše prodajalne, ceste in parki so prazni, vseeno pa mislim, da se ljudje še ne zavedajo resnične grožnje. Veliko ljudi je povsem brezbrižnih in sploh nima pravih informacij. Jaz sem veliko v stiku s starši, imamo poznanstva tudi v Italiji, in novice, ki jih dobivam od tam, so res grozljive," pravi Ana Belac.

Na študij v ZDA z jasnim ciljem

Na študij v ZDA je odšla z gimnazije Piran in kot pravi, ji ni žal, da je izbrala eno najtežjih smeri. Poleg statistike je bil njen drugi predmet ruski jezik.

"Imela sem srečo, da sem prišla na eno najboljših univerz v ZDA. Čeprav sem tja odšla z namenom, da se izpopolnim v golfu, sem vseskozi razmišljala tudi o ustrezni izobrazbi. V ZDA imaš namreč ogromno možnosti za študij; na nekaterih univerzah se lahko bolj posvetiš izobrazbi, na drugih pa predvsem športu. Jaz sem želela kombinirati oboje, tako da sem zdaj pripravljena tako za golfsko kariero kot za službo na področju statistke. Dobila sem ogromno aplikativnega znanja, kar je pri statistiki zelo pomembno. Veliko smo delali v laboratorijih, se ukvarjali z realnimi podatki in reševali dejanske probleme," dodaja Belačeva.

"Študij na univerzi Duke ni takšen, kot si ga nekateri predstavljajo ali vidijo na televiziji. Moj urnik je bil strogo odmerjen, tako da časa za zabave in druženja ni bilo veliko. Trenirali smo 25 ur na teden; od 8.30 do 13.00 sem imela predavanja, na poti na trening sem nekaj na hitro pojedla, nato trenirala do šestih popoldan, prišla domov, večerjala, se učila in šla spat. Spoznala sem, da je brez načrtnega dela zelo težko doseči cilje. Trenirali smo po točno določenih smernicah in za vse je bilo poskrbljeno, tako da smo se lahko športniki posvetili izključno treningom," dodaja Belačeva.

Ni časa za zabave, lahko pa prideš v Belo hišo

Največji uspeh Ane Belac na športnem področju je bila zmaga v finalu univerzitetnih ekip 2019. Po tradiciji so bile zmagovalke povabljene v Belo hišo na sprejem k predsedniku Donaldu Trumpu. Belačeva se rada spominja izleta, ki je bil predvsem za njene ameriške soigralke prava življenjska dogodivščina.

"Šli smo čez najmanj petnajst varnostnih kontrol, tako da sem si morala na koncu sneti celo uhane. Ogledali smo si Ovalno pisarno, se srečali s predsednikom Trumpom, ki se je fotografiral in rokoval z nami. Vse skupaj je trajalo kar nekaj ur. Meni se je obisk zdel zanimivo doživetje, moje soigralke pa so bile še kar nekaj dni povsem iz sebe in kar niso mogle dojeti, da so bile pri Trumpu v Beli hiši."

Tretja Slovenka na profesionalnih turnejah

Ana Belac bo nastopala na turneji Symetra v ZDA, Katja Pogačar in Pia Babnik pa na evropski turneji, ki poteka večinoma na Stari celini. Belačeva je golf začela igrati pri petih letih, prvih udarcev se je naučila pri Andreju Kraljiču v Lipici. Pri sedmih letih je začela nastopati na turnirjih, z dvanajstimi pa je že oblekla majico z državnim grbom in nato Slovenijo zastopala na treh svetovnih prvenstvih.

"Moje sanje so bile postati profesionalna športnica. Golf je zdaj moja služba, moj poklic, v katerem neizmerno uživam. Univerza mi je dala odlično osnovo, predvsem pa prave delovne navade, brez katerih je v tako zahtevnem, natančnem in izenačen športu nemogoče uspeti," dodaja Portorožanka.

"Poleg delovnih navad pa sem tu v ZDA posvojila tudi njihovo pozitivno razmišljanje. V Sloveniji so ljudje premalo samozavestni, ne dovolj odločni, da bi uspeli, v ZDA pa so mi najprej vcepili miselnost, da sem najboljša igralka golfa na svetu. Moj cilj v golfu za prvo sezono je preboj na elitno turnejo LPGA, za kar se bom morala uvrstiti med prvih deset v skupni razvrstitvi Symetra Toura, dolgoročno pa zmagati na turnirju LPGA ter se prebiti med deset najboljših igralk na svetu," je pogovor zaključila Ana Belac.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija