NOV UKREP ZA VSE, KI SE VRAČAJO IZ TUJINE: Po najkrajši poti domov in v obvezno 14-dnevno karanteno

Slovenija

Od minule sobote je na vseh mejnih prehodih in kontrolnih točkah začel veljati nov ukrep, namenjen zajezitvi širjenja nalezljive bolezni covid-19.

Od 4. aprila od 6. ure zjutraj je za vse osebe, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine in so zdrave, zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena obvezna karantena. Za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa je po vrnitvi iz tujine odrejena izolacija.

Policisti v sodelovanju s predstavniki civilne zaščite in zdravstvenimi delavci vse slovenske in tuje državljane med obravnavo na mejnem prehodu oziroma kontrolni točki odslej seznanjajo tudi z navodilom za potnike, ki ga morajo upoštevati. Navodilo je dostopno tukaj: https://www.gov.si/assets/vlada/Koronavirus-zbirno-infografike-vlada/Navodilo-za-potnike.pdf.

Obvestilo NIJZ na mejnih prehodih za slovenske in tuje državljane, ki se v Slovenijo vračajo iz tujine*

(*Navodilo ne velja za delovne migrante in osebe, ki opravljajo prevoz blaga v Sloveniji ali so v tranzitu, ter za osebe, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu. Velja pa za delavce, ki prehajajo mejo zaradi sezonskega opravljanja del. Navodilo se nanaša na cestne in železniške prehode, pa tudi na pristanišče in letališče.)

V Sloveniji je po vrnitvi iz tujine za zdrave osebe zaradi morebitne okužbe z novim koronavirusom odrejena karantena, za osebe z bolezenskimi znaki okužbe z novim koronavirusom pa izolacija.

1. Če ste zdravi, bomo vaše podatke posredovali Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki bo za vas predlagal karanteno na stalnem ali začasnem naslovu v obdobju 14 dni od prihoda v Slovenijo. Ministrstvo za zdravje bo na predlog NIJZ izdalo karantensko odločbo, ki jo boste skupaj z navodili prejeli po pošti priporočeno na stalni ali začasni naslov.

Do doma ali lokacije bivanja v času karantene se odpeljite po najkrajši poti in brez ustavljanja. Do prejema odločbe se izolirajte (ostanite doma in se izogibajte stikom z drugimi). Če kaj potrebujete iz trgovine, naj vam to dostavijo bližnji oziroma prosite za pomoč Rdeči križ/Civilno zaščito. Za neupoštevanje navodil je predvidena denarna kazen v znesku 400 evrov.

2. Če pri sebi opažate bolezenske znake, značilne za okužbo z novim koronavirusom (npr. slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje), se takoj izolirajte (prekinite stike z drugimi ljudmi) in obvezno pokličite izbranega zdravnika ali urgentno službo, tam, kjer živite. Po presoji zdravnika boste v izolaciji na domu ali v bolnišnici.

3. Če na vašem stalnem ali začasnem naslovu ni ustreznih pogojev za karanteno ali izolacijo (npr. nimate možnosti bivanja v lastni sobi ali si gospodinjstvo delite z osebo/-ami, ki jih zaradi njihovega zdravstvenega stanja COVID-19 najbolj ogroža), o tem takoj obvestite mejno policijo, da bo s Civilno zaščito za vas zagotovila ustrezno nadomestno lokacijo v za to določenih hotelskih objektih. Karantensko odločbo in navodila boste prejeli pred nastanitvijo oz. ob njej na tej lokaciji.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija