GIBANJE ZMOREMO BI POPRAVILO MEGAZAKON: Univerzalni krizni dohodek za vse!

Slovenija

V gibanju Zmoremo vladi predlagajo, da v naslednjem tednu seže po spremembah nedavno sprejetega megazakona v delu, ki se nanaša na finančno pomoč. "Sprejeti ukrepi skrivajo v sebi preveč pogojev in izjem, zaradi katerih bo marsikdo, ki pomoč potrebuje, zanjo prikrajšan," opozarjajo.

Vladi v gibanju Zmoremo zato predlagajo, da pomoč in vse vnesene pogoje nadomesti s kriznim temeljnim dohodkom (KTD), ki ga nameni celotnemu polnoletnemu prebivalstvu, in sicer v višini 700 evrov mesečno do konca epidemije.

"KTD bi bil vezan na neto prihodke in to tako, da bi se za vsakih 10 evrov prihodka znižal za 5 evrov, kar bi pomenilo, da bi oseba, ki ne prejema prihodkov, dobila 700, oseba, ki prejema 700 evrov prihodkov bi dobila 350 KTD in oseba, ki prejema 1400 prihodkov ali več, ne bi dobila več nobene pomoči," so obrazložili svojo idejo.

S tem enostavnim ukrepom bi po mnenju gibanja v ukrepe res vključili celotno prebivalstvo in močno poenostavili postopke

Poleg tega, v gibanju Zmoremo vlado sprašujejo, kakšna je njena izhodna strategija, predvsem glede na mnenja strokovnjakov imunologov, da ni smiselno nadaljevati s sedanjimi ukrepi predolgo.

"Moramo se zavedati, da se stvari ne morejo kar čez noč vrniti na čas pred virusom ter da moramo še naprej omejevati okužbe in ščititi najbolj ranljive skupine, zato vlado sprašujemo, kako namerava postopoma spet odpirati družbo in gospodarstvo in ali namerava postreči z javnimi navodili, katere higienske in zaščitne ukrepe bo treba uvesti," pravijo in dodajajo, da razumejo, da sedaj še ne moremo vedeti točne časovnice, vendar je po njihovem mnenju vlada javnosti dolžna sporočiti vsaj ciljne datume in predvsem naravo ukrepov, ki nas čakajo, ko bomo začeli opuščati sedanjo karanteno.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  06 .04. 2020 ob  13: 32
-1
res je čas za univerzalni temeljni dohodek !!!!! in predlog sploh ni slab!!!!!