NOVA ŠTUDIJA O KORONAVIRUSU: Mačke virus prenašajo med seboj

Svet

Kitajski znanstveniki so ugotovili, da se z novim koronavirusom lahko okužijo tudi mačke in virus prenašajo med seboj, poroča New York Times. Ni pa dokazov, da bi se virus prenašal z mačke na človeka. V New Yorku se je v živalskem vrtu v Bronxu z novim koronavirusom okužil tiger. Tigrica Nadia je kazala simptome bolezni, zato so jo preventivno testirali in v nedeljo potrdili okužbo. Simptome okužbe so odkrili še pri drugih tigrih in levih, a jih niso testirali.

Znanstveniki z britanske univerze v Nottinghamu mirijo, da ni razloga za paniko, saj so podobno kot sedaj pri mačkah, odkrili tudi pri virusu sarsa. Po ugotovitvah kitajske študije pa novi koronavirus ne more okužiti perutnine, prašičev in psov. Najbolj pomemben prenašalec virusa naj bi bil kar človek sam.

Ob tem poudarjajo, da je smiselno, da se bolna oseba nekaj dni ne druži s svojimi mačkami. Prejšnji teden so namreč v Belgiji potrdili virus pri mačku osebe, ki je zbolela za koronavirusom.

Živalski vrt v Bronxu pa je v nedeljo sporočil, da se je z virusom okužila malezijska tigrica Nadia. "Po naših informacijah je to prvič, da se je divja žival s covidom-19 okužila od človeka," je dejal vodilni veterinar v živalskem vrtu Paul Calle za revijo National Geographic.

Najverjetneje se je z virusom okužil eden od skrbnikov, a ni kazal simptomov. Nadia je razvila suh kašelj, zaradi česar so jo tudi testirali.

Simptome pa so odkrili še pri njeni sestri Azil, dveh sibirskih tigrih in treh levih, poročajo tuje tiskovne agencije. Testiranj pri ostalih živalih niso opravili. Zveri imajo malo manj apetita, sicer pa se počutijo dobro. Ker ne poznajo razvoja bolezni pri velikih mačkah, jih bodo pozorno opazovali, a pričakujejo popolno okrevanje, so še sporočili iz živalskega vrta.

Živalski vrtovi in akvarij so sicer že od sredine marca zaradi izbruha koronavirusa v New Yorku zaprti.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija