BODO ODPOVEDALI SKUPŠČINO ISTRABENZA? Zdaj še namera Intus Investa za prevzem holdinga

Slovenija

Družba Intus Invest, ki ima v lasti 12,94 odstotka delnic Istrabenza, je na dan skupščine, ko naj bi lastniki odločali o nadaljnji usodi tega holdinga, objavila prevzemno namero za odkup preostalih delnic. Direktor Intus Investa Peter Krivc je za Delo pojasnil, da želijo maksimirati vrednost naložbe, drugih načrtov pa ni razkril.

Delničarji holdinga Istrabenz bodo danes odločali o predlogu, da družba preostalo premoženje prenese na edinega upnika, Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB), nato pa gre v likvidacijo.

24. septembra so zapadle finančne terjatve DUTB do Istrabenza v višini 73,9 milijona evrov in Istrabenz je postal insolventen. S prenosom premoženja, vrednotenega na nekaj manj kot 9,2 milijona evrov, bi insolventnost odpravili in družba bi lahko šla v likvidacijski postopek, so navedli v sklicu skupščine.

Zaradi lastniških sprememb v zadnjih dneh pa je prišlo do prerazporeditve moči, zato po poročanju časnika ni izključena odpoved skupščine. V Istrabenzu z namero družbe, ki je v lasti Krivca in Axor Holdinga, dela nekdanjega ACH, ki ga obvladuje Herman Rigelnik, menda z namero za niso seznanjeni, dogajanja pa ne komentirajo.

Prejšnji teden je namreč prišlo do sprememb v lastništvu Istrabenza. Sava, ki je bila največji delničar holdinga, je svoj 16,32-odstotni delež prodala DUTB. Ta ima tako sedaj 21,69-odstotni delež.

Svoj delež je prodala tudi Gorenjska banka, ki je bila z 8,24 odstotka delnic peta največja lastnica. Po pisanju medijev iz minulega tedna je ta delež kupila družba BSL, ki jo vodi Andrej Toš mlajši, sin odvetnika Andreja Toša, ki zastopa tudi srbskega poslovneža Miodraga Kostića, lastnika Gorenjske banke.

BSL naj prenosa premoženja na DUTB ne bo podprl, saj je v postopku prodaje polovičnega deleža Adriafina oddal najvišjo ponudbo v višini dobre štiri milijone evrov.

Največji lastniki Istrabenza so še Hoteli Cavtat prek fiduciarnega računa s 15,88-odstotnim in NFD Holding v stečaju s 13,99-odstotnim.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija