V OZADJU SE BIJE BOJ? Kdo bo tisti, ki bo upravljal s portoroškimi hoteli?

Slovenija

Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je dal soglasje za ustanovitev posebnega sklada, na katerega bo slaba banka prenesla hotele v lasti države. Do prenosa šestih Istrabenzovih hotelov in družbe Thermana Laško naj bi prišlo v nekaj dneh, je poročala TV Slovenija.

Gre za Istrabenzove hotele na Obali Grand hotel Portorož, Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna in Neptun ter družbo Thermana Laško. DUTB jih bo prenesla na začasno družbo v nekaj dneh, ta se bo pozneje preoblikovala v turistični sklad, je poročala televizija. Na DUTB so za TV Slovenija pojasnili, da bodo z novo družbo tudi sami upravljali, saj bo trenutno nanjo preneseno le premoženje v njihovi lasti. Drugače pa so povedali na Slovenskem državnem holdingu (SDH), in sicer da bo sklad deloval pod okriljem SDH in ne DUTB.

Neusklajenost državnih upravljavcev sicer ni novost, a po navedbah TV Slovenija tudi ni največji problem. V ozadju se namreč bije večji boj: kdo bo tisti, ki bo upravljal s hoteli. Številni viri so za televizijo potrdili, da je vse več pritiskov, naj bo ta upravljavec Sava. Država namreč želi na sklad prenesti tudi hotele Save Turizma, a skupaj s Savo, ki je v prisilni poravnavi.

Nekdanji sedež Istrabenza v Kopru. 

Stroka medtem še vedno poudarja, da je državno lastništvo hotelov slaba zamisel, saj da turizem potrebuje dolgoročne lastnike, ki bodo z rednim vlaganjem skrbeli za njegov razvoj, je še poročala nacionalna televizija.

Prenos hotelov v lasti države pod eno streho se bo izvršil v skladu z naložbenim dokumentom za naložbo v družbo Istrabenz Turizem, ki ga je vlada sprejela konec maja. V njem so izkazane dolgoročne sinergije in ekonomski učinki, ki jih bodo imele naložbe v namensko družbo.

Vlada je konsolidacijo naložb v turizmu predvidela v strategiji razvoja turizma. Namen je, da bi izboljšali poslovanje teh turističnih podjetij, v drugem koraku pa bi, kot je tedaj dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, lahko sledila "premišljena" privatizacija. Na turistični sklad naj bi poleg hotelov Istrabenz Turizma, Thermane Laško in Save Turizma prenesli tudi lastništvo Hotelov Bernardin, Adrie Turističnega podjetja, Hita, Uniturja in Term Olimia.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija