Bo Turčija stopila korak naprej na poti v unijo?

Svet

Članice EU bodo danes predvidoma potrdile junijsko obljubo, da bo Turčija po več kot treh letih zastoja le stopila korak naprej na poti v unijo. Sicer pa se bodo posvetile pripravam na vrh konec tedna. Teme bodo bančna unija, rast in zaposlovanje, digitalna družba ter smrtonosne nesreče ladij z begunci v Sredozemlju.

Turčija, ki je od junija 2010 v zastoju na poti v unijo, bi morala že junija stopiti korak naprej in odpreti poglavje o regionalni politiki, a je Nemčija v predvolilnem času temu nasprotovala zaradi "preostrega" odziva turških oblasti na protivladne proteste.

Zato so članice tedaj odprtje poglavja preložile na čas po objavi letnega širitvenega pregleda Evropske komisije. Ta se je zgodil minuli teden in danes je pričakovati potrditev junijske obljube. Kot morebiten datum pristopne konference, na kateri bi Turčija odprla novo poglavje, se omenja 5. november.

Sicer pa se bodo članice danes v Luksemburgu posvetile pripravam na vrh konec tega tedna, ki po pričakovanjih ne bo posebno razburljiv. Pred pomembnimi odločitvami o bančni uniji je namreč treba počakati na sestavo nove nemške vlade.

Poleg bančne unije so teme vrha še drugi vidiki nadgradnje ekonomske in monetarne unije, digitalna ekonomija, ukrepanje za rast, konkurenčnost in zaposlovanje s poudarkom na boju proti brezposelnosti mladih, socialni pakt, priprave na vrh vzhodnega partnerstva in ukrepanje po smrtonosnih nesrečah ladij z begunci v Sredozemlju.

Slovenijo bo na zasedanju Sveta za splošne zadeve, v okviru katerega se sestajajo ministri ali državni sekretarji članic unije, pristojni za evropske zadeve, zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Igor Senčar.