Turčija odprla novo poglavje v pogajanjih z EU

Svet

Turčija je danes v Bruslju odprla novo poglavje v pristopnih pogajanjih z EU. Gre za poglavje o regionalni politiki. Obe strani sta ob tem izrazili željo, da bi po več kot treh letih zastoja pospešili proces pristopanja države k uniji.

Turški minister za evropske zadeve Egemen Bagis, ki je v okviru desete pristopne konference z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem uradno odprl poglavje 22, je korak označil za "preobrat v odnosih med EU in Turčijo po 40 mesecih zastoja".

Füle pa je ob tem Ankaro pozval, naj si "bolj prizadeva", da bi prišlo do odprtja dveh novih poglavij, 23 in 24, ki zadevata temeljne pravice, pravosodje, svobodo in varnost. "To bo trajalo, upamo, manj kot tri leta in pol," je novinarjem dejal komisar.

Kot je zatrdil Bagis, je Ankara "pripravljena na poroko, popoln pristop k EU", četudi turško javno mnenje kaže znake "utrujenosti" glede tega dolgotrajnega procesa. "EU potrebuje Turčijo najmanj toliko, kot Turčija potrebuje EU," je še zatrdil.

Turčija, ki je od junija 2010 v zastoju na poti v unijo, bi morala že junija stopiti korak naprej in odpreti poglavje o regionalni politiki, a je Nemčija v predvolilnem času temu nasprotovala zaradi "preostrega" odziva turških oblasti na protivladne proteste.

Zato so članice tedaj odprtje poglavja preložile na čas po objavi letnega širitvenega pregleda Evropske komisije. Oktobra je Evropska komisija v njem obsodila "pretirano uporabo sile" med junijskimi protesti v Carigradu, obenem pa pozdravila "pomembne korake", ki jih je država naredila na področju demokracije.

Ministri, pristojni za evropske zadeve držav članic EU, so nato konec oktobra potrdili junijsko obljubo in za danes sklicali pristopno konferenco.

Za status kandidatke je zaprosila leta 1987

Turčija je daleč najstarejša prosilka za članstvo v uniji, za status kandidatke je zaprosila leta 1987. Pristopna pogajanja je začela skupaj s Hrvaško, oktobra 2005. Doslej je v več kot osmih letih pogajanj odprla le 13 in začasno zaprla eno poglavje od 35, medtem ko je Hrvaška julija postala 28. članica unije.

Največji problem za počasen napredek Turčije so njeni nerešeni odnosi s Ciprom, zaradi katerih je EU decembra 2006 zamrznila osem poglavij, pa tudi odločno nasprotovanje nekaterih članic, predvsem Nemčije, njenemu polnopravnemu članstvu v EU.