Za reševanje evrskih držav v BDP lani največ prispevala Slovenija

Mit, po katerem Nemčija velja za najsolidarnejšega vplačnika v mehanizme za reševanje evrskih držav, ni povsem na mestu. Nemčija sicer res prispeva največji znesek v absolutnem smislu, ne pa tudi v relativnem. Še lani je bila tako po prispevku v deležu BDP najbolj radodarna Slovenija, kažejo podatki evropskega statističnega urada Eurostat.

Nemčija je lani za reševanje evrskih držav prispevala 56,09 milijarde evrov, kar predstavlja najvišjo dejansko vsoto za ta namen v evropski denarni uniji. A delež pomoči v bruto domačem proizvodu (BDP) je bil "le" 2,1-odstoten.

Glede na delež BDP je bilo lani bolj kot Nemčija solidarnih več držav, med njimi pa najbolj Slovenija. Naša država je namreč na pomoč priskočila z 972 milijoni evrov oz. 2,8 odstotka BDP.

Več kot Nemčija so relativno gledano prispevale tudi Malta (187 milijonov evrov oz. 2,7 odstotka BDP) Španija (25,54 milijarde evrov oz. 2,4 odstotka BDP) in Ciper (405 milijonov evrov oz. 2,3 odstotka BDP).

Slovenija se medtem vse pogosteje omenja kot naslednja v vrsti za mednarodno pomoč, Španija in Ciper pa sta zanjo že zaprosila.

Španija je bila lani prisiljena zaprositi za posebno pomoč za sanacijo bančnega sistema, pri čemer ji je območje evra zagotovilo do 100 milijard evrov posojil, s tega naslova pa je na koncu počrpala 41,3 milijarde evrov.

Ciper je medtem marca zaradi kolapsa prenapihnjenega bančnega sistema, ki je z visokimi obrestnimi merami in naklonjenim zakonodajnim okvirom privabljal denar različnih bogatašev in podjetij, prejel finančno pomoč območja evra v višini 10 milijard evrov.