ZAJC O NOVEM VODNEM VIRU NA OBALI: "Projekt lahko uspe le, če pri tem sodelujejo vsi, brez fige v žepu"

Koper

Svet ustanoviteljic Rižanskega vodovoda Koper bo danes v Kopru govoril o sanaciji po iztirjenju vlaka v predoru pri Hrastovljah, iz katerega se je pred tednom dni izlilo okoli 10.000 litrov kerozina. Udeležili se ga bodo vsi štirje župani istrskih občin, ki se bodo nato sestali z ministrom Simonom Zajcem. Govorili bodo tudi o novem vodnem viru.

Iztirjenje vlaka pri Hrastovljah in razlitje kerozina je razkrilo ranljivost vodnih virov v Sloveniji. Zaradi izlitja kerozina bi bilo namreč lahko ogroženo vodno zajetje Rižane, iz katerega se Obala in njeno zaledje oskrbujeta s pitno vodo. V Rižanskem vodovodu ves čas analizirajo vzorce vode, dosedanji rezultati pa kažejo, da onesnaženje ni doseglo nobenega od vodnjakov in ne izvira. Na izviru Rižane se meritve izvajajo trikrat dnevno, v štirih vodnjakih v zaledju pa enkrat dnevno.

Po besedah okoljskega ministra Zajca bodo županom istrskih občin danes predstavili ukrepe, ki jih ministrstvo po iztirjenju tovornega vlaka že izvaja. Pogovarjali se bodo tudi o tem, kako naprej. Tema pogovorov v Ljubljani bo po ministrovih besedah tudi nov vodni vir, ki je predmet pogovorov že vrsto let, a terja dogovor med občinami na Obali, Krasu in v Brkinih. Gre namreč za to, kako povezati vodne vire in vzpostaviti skupni sistem oskrbe z vodo na območju.

"O tem se je v preteklosti že govorilo, bila je podpisana celo neka pogodba o projektu, ki se potem ni izvedel," je minister spomnil na podpis pogodbe med devetimi občinami v začetku leta 2011.

"Glede na to, da je kar nekaj županov novih, da sem jaz nov minister, moramo spet pogledati, kateri vodni vir bi bil najbolj primeren, ugotoviti od kod se bo financiral, narediti časovnico in se tega lotiti," je v ponedeljek povedal minister. Projekt lahko sicer po njegovih besedah uspe le, če pri tem sodelujejo vsi, "brez fige v žepu".

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija