NA KOPRSKI OBČINI NEZADOVOLJNI S SANACIJO ONESNAŽENE ZEMLJINE: "Niso storili dovolj, da bi zaščitili edini vodni vir za Obalo" (VIDEO)

Koper

Na Mestni občini Koper na podlagi razpoložljivih podatkov opozarjajo, da sanacija s kerozinom onesnažene zemljine ne prizorišču torkovega iztirjenja tovornega vlaka na progi Koper-Divača ni bila izvedena na pravilen način oz. v dogovorjenem obsegu. Župan Aleš Bržan je zato zahteval pojasnila oz. zagotovila, da bo izpeljana celovita sanacija.

Na koprski občini so v sporočilu za javnost pojasnili, da njihove pristojne službe že vse od nesreče v predoru pri Hrastovljah aktivno spremljajo postopek sanacije posledic iztirjenja in so dnevno prisotne na terenu. Po podatkih, s katerimi razpolagajo, na občini ugotavljajo, da sanacija zemljine na območju razlitja kerozina, ki je potekala ponoči, ni bila izvedena na pravilen način oz. v dogovorjenem obsegu.

Župan Bržan je zato od pristojnih organov danes zahteval pojasnilo oz. zagotovilo, da bodo pristojni takoj pristopili k celoviti sanaciji območja. "Le na ta način nam bo uspelo zmanjšati grožnje, da bi kerozin dosegel vodni vir (izvir Rižane, op. a.), ki napaja celotno obalo, ne samo Mestno občino Koper," so dodali. Dodal je, da je od tega, ali bo imela slovenska Istra pitno vodo, odvisen tudi razvoj obalnega gospodarstva, še zlasti turizma.

Bržan: "Niso storili dovolj, da bi zaščitili edini vodni vir za območje štirih obalnih občin"

Zagotovitev pitne vode za prebivalce štirih obalnih občin in ohranitev vodnega vira Rižana bi zato morala biti prioriteta, "ki presega vse druge, tudi gospodarske, interese". "Ne smemo dovoliti, da se železniška povezava do Kopra vzpostavi, ne da bi pred tem bili izpeljani vsi nujno potrebni postopki za temeljito sanacijo zemljine. Pri tem bomo vztrajali," je zagotovil Bržan. Na občini so razočarani, da pristojni organi, še posebej ministrstvo za okolje in prostor ter Slovenske železnice, "kljub resnosti položaja, v kateri nam grozi ena večjih ekoloških katastrof v Sloveniji, niso storili dovolj, da bi zaščitili edini vodni vir za celotno območje štirih obalnih občin in preprečili, da izliti kerozin ob prvem deževju doseže podtalnico Rižane".

To so po navedbah koprske občine jasno pokazali s tem, da so že v jutranjih urah sanirali tire, kot tudi s tem, da jim na Agenciji RS za okolje kljub večkratnemu pozivu niso želeli posredovati odločbe, ki so jo v četrtek izdali Slovenskim železnicam. Za pridobitev odločbe morajo zdaj vložiti zahtevek za dostop do informacije javnega značaja.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je včeraj v pogovoru za TV Slovenija ponovil, da je voda varna, in izrazil obžalovanje, da koprskega župana v četrtek, ko se je sam mudil na terenu, ni bilo. Kot je pojasnil Zajc, so namreč na terenu predstavili vse ukrepe. So pa ugotovili, da upravljavec vodnega vira nima načrta za ukrepanje v takšnih primerih. Posledično bodo po Zajčevih napovedih preverili vse ostale vodovode, ali takšne dokumente imajo. "Če ne, jim bomo mi dali napotke," je dejal.

Progo naj bi odprli danes ob 9. uri

Po torkovem iztirjenju tovornega vlaka bodo danes predvidoma ob 9. uri znova odprli železniško progo Divača-Koper. Zaradi železniške nesreče je na cestah ob prvem počitniškem koncu tednu, ki je med prometno že tako med bolj obremenjenimi, pričakovati tudi povečan tovorni promet, še posebej proti in iz Luke Koper.

Sprva so predvidevali, da bodo progo odprli v petek ob 12. uri, a so se po posvetu z agencijo za okolje in geološkim zavodom odločili za izkop dodatnega materiala, v katerem bi lahko bil kerozin. Za prihodnji torek je medtem sklican svet občin ustanoviteljic družbe Rižanski vodovod, na katerem se bodo sestali vsi štirje župani istrskih občin, nanj pa so povabili tudi Zajca. Takrat bodo pregledali celoten postopek sanacije posledic nesreče in sprožili postopke, ki so potrebni za čimprejšnjo zagotovitev dodatnega vodnega vira.

Devet svetnikov zahteva sklic izredne seje

Devet koprskih občinskih svetnikov s prvopodpisanim Borisom Popovičem je na Bržana medtem danes vložilo zahtevo za sklic izredne seje občinskega sveta, na kateri bi obravnavali problematiko nemotene oskrbe obalnih občin s pitno vodo v luči torkove nesreče.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se želijo podrobno seznaniti z nesrečo, ki bi lahko močno negativno vplivala na vodni vir za Obalo. "Prepričani smo, da bi morali člani občinskega sveta kot zastopniki interesov prebivalk in prebivalcev Mestne občine Koper vedeti za vse do sedaj sprejete ukrepe, predvsem pa za konkretne rešitve v primeru velike ekološke katastrofe, ki ne grozi le Mestni občini Koper, temveč celotni Obali in širše," so navedli. 

Svetniki pričakujejo, da bosta na sejo vabljena tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in okoljski minister Simon Zajc, povabiti pa želijo tudi več strokovnjakov z različnih področij, med drugim javnega zdravja in voda.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
jlz |  29 .06. 2019 ob  17: 58
Ma, da ga ni sram. "Ne moremo računati na župana Bržana, ker on dela za višje interese." Za katere nižje interese pa je delal on vseh 16 let? Če se ne motim je delal predvsem zase, za provizije pri palmah, za provizije pri nebroj različnih kandelaborv po Kopru, za navaden potiskan beton, ki ga že najeda zob časa, za Grafist kjer je soudeležen, za sramotno pogodbo za mestno kopališče, za mamo in njen Carpaccio (zaprt celo), za preplačilo promenade (menda je zlata), za uničenje FC Koper, za določitev kdo bo kje igral in pri tem se posluževal ustrahovanja, aroganco, neotesanost, Lagal, grozil, urejal svojo okolico na račun davkoplačevalcev. Ta sramotni socialistični Tomosov blok bi moral biti nižji pa je višji, prav tako je več nadstropij poslopja pri bazenu kljub dogovoru za določeno število le teh,.... Koliko stanovanj za mlade je bilo narejeno v 16. letih.... bla, bla, bla. Sicer pa si on to lahko privošči - on je naš Boris, eden in edini..... Vodovod in kanalizacija? Morda bi šlo, a imamo raje futurističen blok "vela", futuristično dvigalo, otok v stilu Emiratov.... ma, Bržan pa dela za višje interese. On, naš Boris, pa je delal izključno za nas, njemu je dovoljeno vse, ker je všečni blebetač oz. dirkač ...
vseved |  29 .06. 2019 ob  16: 03
-2
@ kjessi , zakaj so vsi dogovori padli v vodo?
kjessi |  29 .06. 2019 ob  12: 31
hribi.


Preberi si prejšni članek na to temo, ko se zahteva sestanek mestnega sveta. Tam je pojasnjeno, kdo je kdaj kaj naredil za našo vodo.

"V obrazložitvi zahteve so povzeli zgodovino prizadevanj za zagotovitev zadostnih količin vode iz lastnega vodnega vira, od akumulacije Kubed in Padeža, ki ga je brez obrazložitve umaknila država, prek dogovora s kraškimi občinami, ki se ni nikoli uresničil, pa vse do ponujene alternative oziroma dopolnilnega vira, desalinizacije morja, ki ga je ustavilo zdajšnje občinsko vodstvo. "Nedavna nesreča je pokazala, da slovenska Istra nujno potrebuje alternativno rešitev," trdi deveterica."
vseved |  29 .06. 2019 ob  12: 30
Popoviča bi moralo biti sram, ne pa da kokodaka .Razbil je občino, nič ni naredil da bi imeli varno oskrbo z vodo,... Ampak, Boris je zgodovina.
Bolj me moti ignoranca vseh štirih trenutnih obalnih županov. Prvi bi morali biti na kraju nesreče in tam vztrajati dokler se območje ne sanira. Kje je bil Strmčnik, Zadkovič, Beržan in izolski župan?
hribi |  29 .06. 2019 ob  10: 34
Kakšno sprenevedanje bivšega župana. 16 let je imel popolno oblast, monopol na vse odločitve, 16 let ni dovoli nič kar bi pripeljalo do dodatnih vodnih virov za Obalo. Vse to izključno zaradi poslov z Hočevarjem vezanih na projekt razsoljevanja in sedaj bi prav skliceval izredno sejo in trajnostno reševal oskrbo z vodo. Glede razsoljevanja, ki je zgleda edina rešitev ki jo zagovarja, bi bilo smiselno da si zase in svojo familijo kar omisli ta projekt na lastne stroške. Mi bomo pa zaupali naravni vodi, ki je mimogrede v Sloveniji ena izmed najboljše kakovosti na svetu.
Bivši župan, sram te je lahko.