ZAČELA SE JE METEOROLOŠKA POMLAD: Konec toplih dni, sledijo ohladitev in padavine

Slovenija

Po več toplih dneh se bo danes nekoliko ohladilo. Po deloma jasnem jutru se bo dopoldne oblačnost povečala. Sredi dneva in popoldne bodo nastale manjše krajevne plohe, ki bodo pogostejše na Notranjskem in Kočevskem. Danes bo več sonca na Primorskem, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 17 stopinj Celzija, je napovedal Arso.

Na Obali se bo po dokaj jasnem jutru oblačnost povečala, popoldne bo možna kakšna ploha. Najvišja dnevna temperatura bo okoli 13 °C. Zjutraj bo pihal šibak vzhodni, sredi dneva in popoldne pa šibak severozahodni veter. Morje bo mirno do rahlo vzvalovano (1–2). Vidljivost bo nad 10 km.

Jutri bo na Primorskem in deloma v osrednji Sloveniji precej jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do 5, na severozahodu okoli –4, najvišje dnevne od 9 do 17 °C.

Opozorilo 

Povsod po Sloveniji je velika požarna ogroženost v naravnem okolju.

Obeti

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Popoldne bo zapihal jugozahodni veter. V ponedeljek se bo od zahoda pooblačilo. Popoldne bo na zahodu začelo deževati. Pihal bo jugozahodnik.

Vremenska slika

Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo in Balkanom je prehodno nekoliko oslabelo. Vremenska fronta se vzhodno od nas pomika proti jugu nad Balkan. Nad naše kraje bo začel od severozahoda dotekati hladnejši in bolj vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo spremenljivo oblačno, nastale bodo posamezne plohe, ki bodo verjetnejše na Hrvaškem. Jutri bo ob Jadranu precej jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno in večinoma suho. Manjše padavine bodo nastajale v krajih vzhodno od nas.

Februar v temperaturah: rekorda ni bilo

Najvišje temperature na zadnji dan februarja so se povzpele vse do 24 stopinj Celzija. Lani pa smo se v tem času ob debeli snežni odeji zbudili v zelo mrzlo jutro. Živo srebro se je lani na ta dan spustilo pod –28 stopinj, kažejo podatki Arsa. Med najtoplejšimi kraji je bil včeraj Gačnik, kjer se je živo srebro povzpelo do 24 stopinj. V Mariboru, Lendavi, Radencih in Metliki so namerili 23 stopinj. V Murski Soboti, Jeruzalemu, Podčetrtku in Črnomlju pa so temperature dosegle 22 stopinj Celzija.

Kot je sporočil zapisal Valter Grizančič z vremenskega portala Ciklon, pa letošnji februar ni prinesel temperaturnega rekorda. Zanj je zmanjkalo le 0,2 stopinje Celzija.

Podobne temperature smo imeli 1975, lani se je zelo ohladilo

Tudi na zadnji dan februarja dan leta 1975 se je po hladnem jutru ob sončnem vremenu čez dan močno ogrelo. V Ambrusu na Dolenjskem se je na primer od jutranjih –11,4 stopinje ogrelo na 12,5 stopinje. V Celju so se temperature dvignile od –9,8 stopinje do 14 stopinj, na Letališču Brnik od –10,6 stopinje do 13,1 stopinje, v Ilirski Bistrici pa od –9,2 stopinje do 11,6 stopinje. Na Lipah na Barju pa se je ogrelo od –9,7 stopinje do 11,8 stopinje. Razlike med jutranjimi in dnevnimi temperaturami so tako podobno kot včeraj segale vse do 24 stopinj

Lani februarja pa se je močno ohladilo. Na včerajšnji dan lani smo se zbudili v zelo mrzlo jutro, pričakala nas je tudi debela snežna odeja. V Novi vasi na Blokah se je ohladilo do –28,4 stopinje, na Jezerskem do –26,3 stopinje in v Babnem Polju do –24,7 stopinje. V Marinči vasi pri Ivančni Gorici so namerili –23,7 stopinje, v Logatcu –21,9 stopinje in v Celju –21,6 stopinje Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija