RAZGLAŠENA VELIKA POŽARNA OGROŽENOST: Kurjenje v naravi vas lahko stane do 6000 evrov

Slovenija

Uprava za zaščito in reševanje je od današnjega dne dalje na območju celotne države razglasila veliko požarno ogroženost naravnega okolja. Tako je med drugim prepovedano kuriti in požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih. V času razglašene velike požarne ogroženosti bosta policija in pristojni inšpektorat izvajala tudi poostren nadzor.

Veliko požarno ogroženost naravnega okolja je uprava za zaščito in reševanje že minuli konec tedna razglasila za območje več primorskih občin, od današnjega dne dalje pa na območju celotne države. Razglas velja za območja brez snežne odeje

Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete.

Kurjenje v naravi vas lahko stane tudi 6000 evrov

V času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja bosta Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami in policija izvajala poostren nadzor. O upravičenosti sprejema tovrstnega ukrepa pričajo podatki zadnjih dni, ko so gasilci po vsej državi opravili številne intervencije zaradi požarov v naravnem okolju.

Globe za kurjenje odpadkov v naravnem okolju ali na prostem znašajo med 200 in 600 evri za posameznike ter med 600 in 6000 evri za pravne osebe. Prijave kurjenja v naravi je treba posredovati Inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, v primerih kršitve v času razglašene večje požarne ogroženosti, pa se lahko o kršitvi obvesti tudi policijo.

Kaj storiti v primeru požara?

Kljub opozorilom so gasilci na območju Primorske včeraj kar šestkrat intervenirali zaradi požarov v naravi. Če pride do požara, ostanite mirni in ga, če niste v nevarnosti, poskušajte omejiti oziroma pogasiti s tistim, kar imate na razpolago (z vodo, zemljo, peskom, lopato, grabljami, odejo ipd.).

Če požara ne morete pogasiti sami, se čim prej umaknite na varno. O požaru takoj obvestite Center za obveščanje oziroma gasilce na številko 112, še svetujejo na spletnih straneh Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Postojna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija