Z ustaškimi gesli podprli Šimunića

Na tekmi hrvaškega nogometnega prvenstva v Splitu, na kateri sta se moštvi Hajduka in Osijeka razšli z neodločenim izidom 1:1, je po poročanju hrvaških medijev prišlo do incidenta. Navijači domačega moštva Torcida so vzklikali ustaška gesla v podporo reprezentantu Josipu Šimuniću, proti kateremu je Mednarodna nogometna zveza sprožila postopek.

V dvoboju 17. kroga hrvaške prve lige v Splitu so domači nogometaši z remijem zapravili priložnost, da bi se zavihteli na vrh prvenstvene lestvice, vendar pa je dogajanje na nogometnem igrišču znova zasenčilo neprimerno vedenje navijačev.

Ti so se odločili izraziti svojo podporo hrvaškemu reprezentantu Šimuniću na povsem neustrezen in žaljiv način. Navijači Torcide so začeli vzklikati znano geslo pronacističnega hrvaškega ustaštva v drugi svetovni vojni "Za dom", medtem ko so navijači z vzhodne tribune odgovarjali z vzklikom "Spremni" (pripravljeni). Sramotno navijanje je spremljal aplavz, nato pa je bilo na stadionu slišati še refren "Ajmo, ajmo ustaše, u boj, u boj".

Brbić incident označil za nedopustnega

Predsednik belih Marin Brbić je navijaški incident označil za nedopustnega: "Gre za porazno početje, ki ga moramo nemudoma obsoditi. Na našem stadionu za takšne izpade ne bi smelo biti mesta, rad bi, da bi se na Poljudu navijalo le za Hajduk," je bil zgrožen Brbić.

Zanimivo je, da so navijači Hajduka skandirali in vzklikali Šimuniću, ki je bil rojen v avstralski Canberri in je igralec rivalskega zagrebškega Dinama.

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zavoljo neprimernega obnašanja po drugi tekmi dodatnih kvalifikacij med Hrvaško in Islandijo v Zagrebu za nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Braziliji sprožila disciplinski postopek zoper steber hrvaške obrambe Josipa Šimunića, ki je po tekmi v Maksimirju, ki so jo Hrvati dobili z 2:0 in se uvrstili na svetovno prvenstvo v Braziliji, vzel mikrofon v roke in večkrat vzkliknil "Za dom", privrženci hrvaške izbrane vrste pa so mu odgovorili "Spremni".

Šimuniću 3270 evrov kazni

Hrvaško sodišče mu je zaradi neprimernega obnašanja in spodbujanja nestrpnosti že izreklo kazen v višini 3270 evrov, njegovo neprimerno obnašanje pa so obsodile številne domače in tuje institucije. Šimuniću, ki svojega početja po torkovi tekmi z Islandijo ni obžaloval, grozi, da zavoljo kazni ne bo smel nastopiti v Braziliji.