Šimunić z ustaškimi vzkliki dvignil veliko prahu

Hrvaška nogometna reprezentanca se je po zmagi v dodatnih evropskih kvalifikacijah, ko je v torek v Zagrebu z 2:0 premagala Islandijo, uvrstila na svetovno prvenstvo 2014 v Brazilijo. Kljub uspehu je največ prahu dvignil reprezentančni branilec Josip Šimunić z neprimernimi vzkliki.

Šimunić, kapetan zagrebškega Dinama, je med tekmo na Maksimiru vzel mikrofon in večkrat vzkliknil "Za dom", navijači pa so mu odgovorili "Spremni." Odzvali so se številni mednarodni mediji, minister za znanost, izobraževanje in šport Željko Jovanović in Zveza antifašističnih borcev Hrvaške.

Novinarji so takoj po tekmi Šimunića vprašali, zakaj je vzklikal ustaške pozdrave, ta pa je odgovoril, da ničesar ne obžaluje, saj je igral za svojo domovino. Ob tem je dodal, da si je to želel že nekaj časa in ni razloga, da bi bil kaznovan. "Vse kar smo pokazali na igrišču in se uvrstili na svetovno prvenstvo ... To je razlog, zakaj so me čustva prevzela, zato sem začel z vzkliki," je dejal Šimunić in nadaljeval: "Če je kdo to razumel drugače, kot negativno, potem zanikam vsakršno političnost izjave, ki je bila namenjena zgolj ljubezni do naroda in domovine."

Pri SABA menijo, da je uspeh hrvaških nogometašev zasenčil izpad Šimunića.

Minister Jovanović je na spletnem omrežju Facebook zapisal: "Moj Šimunić, rabiš učno uro zgodovine. Če želiš, ti osebno pomagam, da dobiš dobrega učitelja in ugotoviš, kaj pomeni 'Za dom spremni'." Pri SABA menijo, da je uspeh hrvaških nogometašev zasenčil izpad Šimunića, zato bi morali ukrepati Hrvaška in Evropska nogometna zveza, saj je hrvaški reprezentant propagiral ustaški režim.

Oglasil se je tudi nekdanji selektor Hrvaške, legendarni Miroslav Ćiro Blažević: "Kaj ve Šimunić o NDH, kdo so bili Ante Pavelić, Artuković, Luburić in drugi ter kaj so počeli? Nič ne ve. On in mladi, ki vzklikajo 'za dom spremni', samo izzivajo. Nogomet je zmeraj bil država v malem, manifestacija politike. Mimo tega ne gre. Šimunić je prišel iz Avstralije, iz kroga političnih emigrantov. Mogoče bi morali to zanemariti. Kaznovala naj bi ga Uefa, toda ali ve, kaj to pomeni?"

FUDBALERI - KAO -  |  21 .11. 2013 ob  12: 50
http://www.youtube.com/watch?v=7Oe4XTHgqww
sveti jurij |  21 .11. 2013 ob  08: 39
ni daleč dan, ko bo ta ustaška golazen harala po Sloveniji.
ToK |  21 .11. 2013 ob  08: 33
Brat za brata, a ne brat na brata
KP stara garda |  20 .11. 2013 ob  20: 03
ZDS!!!!